Krockkudde passagerarplats fram

När krockkudden är avaktiverad är passagerarplats fram en bra plats för både babyskydd och bakåtvända bilbarnstolar eftersom det ger god uppsikt över barnet även som ensam vuxen i bilen. Om barnet färdas framåtvänt är grundregeln att krockkudden ska vara avstängd om barnet är kortare än 140 cm. I vissa bilar rekommenderar man dock aktiv krockkudde för alla som åker framåtvänt. Se gärna filmen från Volvo om den nya generationen krockkuddar.

Barnsäkerhet i framsätet

Vad gäller för avstängning av krockkudden?

Krockkudde och bilbälte är tillsammans ett bra skyddssystem i bilen. Men barn som färdas framåtvänt ska vara minst 140 cm vid placering framför en aktiv krockkudde om inte biltillverkaren har andra rekommendationer. Det finns nyare bilar som har krockkuddar där alla som åker framåtvänt, oavsett längd, kan sitta trots att krockkudden är aktiv. Det är därför viktigt att se i instruktionsbok eller kontrollera med biltillverkaren vad som gäller för den specifika bilen. Bilens bälten har en styvhet som beror på om det finns krockkudde eller inte, därför ska krockkudden vara på när en vuxen sitter där, och även ett framåtvänt barn beroende på vad rekommendationerna säger.

En bakåtvänd bilbarnstol får dock aldrig monteras framför en aktiverad krockkudde. De flesta biltillverkare erbjuder någon form av säker urkoppling av krockkudden. Tidigare var det vanligt med fysisk bortmontering, men idag förekommer ofta avstängning med hjälp av nyckel eller strömbrytare. Om krockkudden kopplats ur av en auktoriserad verkstad eller genom nyckelavstängning, är passagerarplats fram en bra plats för det bakåtvända barnet.

Sidokrockkuddar utgör ingen fara för barn vare sig de åker i bakåtvänd eller framåtvänd skyddsanordning.

 

Barnsäkerhetsrekommendation för barn som reser i framsätet i Volvobilar

Volvo rekommenderar starkt att barnen sitter bakåtvända så länge som möjligt och att alla barn upp till 140 cm alltid använder bilbarnstol när de sitter i framsätet eller baksätet i bilen. Framåtvända barn som sitter i framsätet i en Volvobil ska ha passagerarkrockkudden påslagen. Barn i bakåtvända stolar måste ha passagerarkrockkudden avstängd. Rekommendationen gäller för följande modeller: V40 2013- , V40 Cross Country 2013- , S60/V60 2011- , S60/V60 Cross Country 2015 -, XC60 2009- , V70 2008- , XC70 2008- , S80 2007- , XC90 2016- , S90/V90 2017- och alla framtida modeller.

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Kan barn över 140 cm sitta på plats med krockkudde?

Är det säkert att bara använda den nyckel man har fått med för att stänga av airbagen eller bör man låta en verkstad stänga av den?

Om man har ett barn i en framåtvänd bilbarnstol i framsätet, ska krockkudden vara på eller av?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.