Snabbelcyklar (Moped klass I)

Snabbelcykeln klassas som en moped klass I. Motorn ger krafttillskott upp till och med 45 km/tim och har en kontinuerlig märkeffekt på upp till 4 000 watt. Det är 15-årsgräns och krav på körkortsbehörighet AM för att få köra, samt krav på mopedhjälm.

Vad gäller för en snabbelcykel?

Snabbelcykeln räknas som en moped klass I och har en motor med en kontinuerlig märkeffekt på upp till 4 000 watt. Motorn får endast ge ett krafttillskott upp till och med 45 km/tim. Du behöver inte trampa för att få elassistans.

Snabbelcykeln ska registreras och därmed ha en registreringsskylt. Kontrollera att fordonet är typgodkänt när du köper det. Fordonet ska ha en trafikförsäkring.

Fordonet får inte köras på cykelbana. I övrigt får snabbelcykeln köras på vanliga vägar och gator, men inte på motortrafikleder eller motorvägar.

För att få köra en snabbelcykel ska du ha fyllt 15 år och ha AM-körkort, eller körkort med högre behörighet.

Det är krav på att använda mopedhjälm.

Du får skjutsa om det finns avsedd och registrerad plats, samma regler gäller som för vanlig elcykel. När du framför ditt fordon så tänk på att andra trafikanter kan uppfatta dig som en cyklist och förvänta sig att du ska hålla en cyklists hastighet. Tänk också på att höga hastigheter ställer högre krav på bromsarna. Du hörs inte heller, eftersom cykeln är eldriven. Kom också ihåg att den motoriserade cykeln inte får föras av en förare som har en alkoholhalt i blodet som är 0,2.

Olika typer av elcyklar

Elcyklar finns i nästan lika många former som cyklar utan motorassistans: trehjuliga, hopfällbara, touringcyklar, citycyklar, låd- och lastcyklar m.m. Det finns också modeller som ser ut som elcyklar, men som har starkare motoreffekt och därför klassas som mopeder. För dem gäller andra regler, se tabellen nedan. Som konsument behöver du vara uppmärksam så att du verkligen köper en elcykel och inte en moped. Det gäller i synnerhet om du importerar, bygger egen, eller köper en begagnad elcykel. Du som vill köpa en motoriserad cykel, eller snabbelcykel behöver försäkra dig om att den är typgodkänd.

Marknadsöversikter

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.