Vilket bilbarnskydd ska vi köpa?

Jag är en blivande mamma som undrar vilken typ av bilbarnstol jag bör använda. Jag har sett att det finns med både 4- och 5-punktsbälte. Vilket anses vara säkrast? Vilken placering i bilen är säkrast?

Första tiden ska du använda ett babyskydd. Det monteras bakåtvänt med bilens 3-punktsbälte eller isofix, ofta med en basenhet . I babyskyddet finns det säkerhetsbälte för barnet. Babyskydd finns från 0 kg upp till 13 kg, du kan köpa eller hyra det hos barnfackhandeln.

Efter babyskyddet ska du använda en bakåtvänd bilbarnstol. NTF rekommenderar att du skaffar en bilbarnstol som är godkänd för bakåtvänt åkande så länge som möjligt. Den ska vara E-godkänd (enligt ECE R44) eller i-Size (enligt UN R129). Det finns olika typer av interna bälten i dessa stolar. Fördelen med att ha ett 5-punktsbälte med grenband är att barnet, när det blir lite större, inte kan åla sig ur bältet.

Vilken som är den säkraste placeringen i bilen är svårt att svara på.

När det gäller montering av bakåtvänd bilbarnstol så kan passagerarplatsen fram vara att föredra. Det är bättre utrymme i framsätet än i baksätet. Montering i framsätet förutsätter att du inte har en aktiv krockkudde på passagerarplatsen.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning