Tre eller fempunktsbälte i bältesstol

Vi har en 4-årig flicka som åker bakåt i en Britax Two-Way. Då hon nu är för lång måste vi tyvärr vända bilstolen. Stolen är utrustad med 5-punktsbälte som man naturligtvis använder när stolen är monterad bakåtvänd. I instruktionsboken står det att det går bra att använda 5-punktsbältet även vid framåtvänd åkning. Jag skulle nu vilja veta som är bäst säkerhetsmässigt, att vid framåtvänd åkning använda 3- eller 5-punktsbältet? Kommer inte barnet få tyngden av hela bilstolen i ryggen vid en krock, om man spänner fast barnet och stolen med bilens bälte?

NTF rekommenderar att du enbart använder bilens trepunktsbälte för att spänna fast barnet och bilbarnstolen vid framåtvänt åkande.

Med bilbarnstolens fempunktsbälte kvar så ökar belastningen på barnets nacke och huvud vid en eventuell krock och även vid en kraftig inbromsning. Bältet håller tillbaka axlarna och och den kraft som uppstår flyttas uppåt mot huvudet.

Med bilens trepunktsbälte blir det ett bättre samspel mellan bältet och stolen samt barnet, en mjukare uppbromsning av barnets kropp och kraften fördelas över ett större område, hela överkroppen. Bilbälten har ofta försträckning som innebär att bältet tajtas åt kraftigt i början av krocken, vilket ger en skyddsfördel i en krock. Detta saknas helt i barnstolars fempunktsbälten.

Ryggstödet på en bältestol adderar viss massa, men i det totala krockvåldet blir inte påverkan på barnet så stort. Alla barnstolar, även bältesstolar, har utprovats med krockdockor där man bland annat utvärdera krafter på bröstkorgen.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning