Handikappanpassat bilskydd

Jag har en son som är 8 år och förståndshandikappad. Han spänner av sig bilbältet själv, och vill sen sitta lös. Detta är givetvis ett mycket stort och svårt problem. Han är stor nog att förstå hur man spänner av sig men inte stor nog att förstå allvaret och vikten av att sitta ordentligt fastspänd. Har läst om stolen Britax traveller plus, men den täcker inte min sons vikt och dessutom tar han sig loss även ur såna bälten. För övrigt så accepterar han bara midjebälte när han sitter vanligt utan stol, sätter jag på bältet som vanligt vid axeln drar han genast bort det för att senare spänna loss sig helt. Hur ska jag hantera detta så att min son kan åka trafiksäkert?

Vid barnhabiliteringscentralerna finns arbetsterapeuter och sjukgymnaster som kan ordinera hjälpmedel och/eller anpassning av av befintliga produkter för din son. På hjälpmedelscentralerna finns personal som kan utföra arbetet. Om man anpassar en typgodkänd bilbarnstol kan det dock innebära att godkännandet upphör att gälla. Det är därför viktigt att reda ut vem som ansvarar för den modifierade stolens säkerhet.

Anatomic SITT är ett företag som utvecklar och producerar funktionella sitthjälpmedel för barn, ungdomar & vuxna. Om du har läkarintyg på din sons funktionshinder kan de eventuellt hjälpa dig med någon typ av anpassning. Läs mer om anpassade stolar på AnatomicSitt

Ett annat tips är Carevabältet som är ett komplement för funktionshindrade i bil. Bältet ska alltid användas tillsammans med fordonets ordinarie säkerhetsbälte - det är alltså inget säkerhetsbälte utan hjälper till att hålla barnet i upprätt läge. Bilstöd från försäkringskassan kan sökas för att utrusta den egna familjebilen med ett bältessystem och ett flertal hjälpmedelscentraler i Sverige har Carevabältet för utprovning. Du hittar mer information på www.careva.se.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning