Pressmeddelande

Ny rekommendation för bilbarnstolars livslängd

Det är svårt att veta hur länge man kan använda en bilbarnstol. Stolen är en del av ett säkerhetssystem som måste fungera. Samtidigt är produkten dyr i inköp och om den kasseras för tidigt är det slöseri med jordens resurser. Hur vet man när en bilbarnstol måste bytas ut och vad kan man göra för att påverka en bilbarnstols livslängd? Idag lanseras den första gemensamma svenska rekommendationen av nationella expertgruppen för barnsäkerhet i bil (SIS/TK 242*).

Bilbarnstolar på marknaden idag kan generellt sett sägas ha en livslängd på cirka tio år, räknat från inköpsdagen. Stolen åldras inte av att eventuellt stå på ett lager. Gränsen på tio år är inte ny, men nu har expertgruppen som representerar hela bilbarnstolsbranschen i Sverige sammanställt de faktorer som påverkar hur länge en bilbarnstol kan användas, baserat på tillgängliga fakta.

- Visserligen har branschen pratat om tio år en längre tid, men nu har vi mer på fötterna för att kunna ge användaren en vägledning till hur man kan påverka livslängden. Det som främst påverkar livslängden är hantering och slitage. Det är viktigt att byta ut en dålig bilbarnstol, samtidigt som vi inte vill rekommendera föräldrar att kasta bort fullt funktionsdugliga stolar, säger expertgruppens ordförande Lotta Jakobsson, Volvo Cars.

För att minska själva materialets åldrande kan det vara bra att om möjligt minska exponering i solljus och höga temperaturer, helt enkelt genom att täcka över bilbarnstolen när den inte används. Det kan också löna sig att vara rädd om sin bilbarnstol, då slitage påverkar flera funktioner. Synligt slitna bältesband, kärvande bälteslås eller trasiga detaljer kan vara sådant som gör att stolen behöver kasseras.

Generellt gäller att en bilbarnstol som varit med om en krock ska kasseras. Men hur kraftig krock behövs för att stolen måste kastas? Även detta tar den nya rekommendationen upp, genom att nämna några villkor att hålla sig till, som till exempel om en krockkudde eller annat skyddssystem har aktiverats eller löst ut eller vid en krock med ett större djur.

- NTF får många frågor från oroliga föräldrar som undrar om de måste byta ut sin bilbarnstol efter till exempel en liten parkeringsskada. Nu kan vi tryggt svara att det inte behövs, men att stolen alltid ska bytas ut vid en större krock. Vi har helt enkelt några villkor att förhålla oss till som delas av hela branschen, vilket underlättar både för oss och alla konsumenter, säger Marie Nordén, NTF:s Generalsekreterare.

 

Ladda ner rekommendationen här: Svenska rekommendationer för bilbarnstolars livslängd.pdf 

 

* Den nationella expertgruppen SIS/TK 242 består av deltagare från Volvo Cars, NTF, Folksam, VTI, Transportstyrelsen, Autoliv, Emmaljunga, HTS BeSafe, Axkid, Britax, Carseat, Dorel, Holmbergs Safety System.

Ny rekommendation för bilbarnstolars livslängd

2021-01-29