När är det dags för bälteskudde?

1) När kan ett barn börja sitta på bälteskudde? Vi har en 4-åring som är 108 cm lång och 17 kg tung. Är det för tidigt? 2) Kan en 10-åring som är 150 cm lång och ca 35-40 kg tung sitta med bara tvåpunktsbälte?

1) En bakåtvänd bilbarnstol har en skadereducerande effekt på ca 90 procent, motsvarande för en framåtvänd bilbarnstol eller bälteskudde är ca 60 procent.
Barns huvud är för tungt i förhållande till vad nacken orkar hålla emot vid en eventuell kollision eller häftig inbromsning. Det har man kommit fram till genom bl a krockprov och studier av verkliga olyckor. Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna till 5-års åldern. Att det blir lite trångt för benen är inte farligt för barnen.

Om din 4-åring inte sitter alltför obekvämt i sin bakåtvända stol rekommenderas därför att fortsätta åka bakåtvänt så länge som möjligt.

2) Om man enbart använder tvåpunktsbälte ökar risken för

  • ansikts- och skallskador när överkroppen slungas framåt i en kollision
  • skador på ryggen nära höftpartiet,
    s k underglidning/submarining

Att risken för ansikts- och skallskador ökar beror på att överkroppen kastas fram vid en krock. Är man enbart fastspänd i ett höftbälte är risken stor att man skadar sig vid kontakt med framsätet eller delar av mittkonsolen. Risken ökar ju större/längre man är. Utifrån den aspekten bör den som sitter på mittplatsen inte vara fullvuxen. Med underglidning menar man att benen vid en krock dras framåt och drar med sig höften som riskerar att smita under höftbältet. Risken ökar om skelettet i höftpartiet inte är färdigväxt. Därför bör inte små barn använda bara höftbälte. Man kan minska risken för underglidning genom att spänna höftbältet så långt (och hårt) ned som möjligt mot låren. I de allra flesta fall bör mittplatsen vara den som man sist tar i bruk. Men självklart är höftbälte bättre än inget bälte alls.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning