Körkort tung lastbil med tungt släp (C1E, CE)

Man måste ha fyllt 18 år och inneha körkort B och ha ett gällande körkortstillstånd. Man måste permanent bo i Sverige eller har studerat här i minst sex månader. Har du ett körkort utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort.

Vilka grundkrav gäller för C1E medeltung lastbil med tungt släp?

Man måste ha fyllt 18 år och inneha körkort C1 och ha ett gällande körkortstillstånd. Man måste permanent bo i Sverige eller har studerat här i minst sex månader. Har du ett körkort utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort.

 

Vad får Du köra med körkort för medeltung lastbil med tungt släp?

Medeltung lastbil, personbil med en totalvikt över 3,5 ton men högst 7500 kg, samt ett eller flera släpfordon med en sammanlagd totalvikt om 12000 kg. max 7500 kg + släp = max 12 000 kg

 

Vilka grundkrav gäller för CE, tung lastbil med tungt släp ?

Man måste ha fyllt 21 år (18 år vid yrkesförarutbildning i gymnasieskolan eller hos utbildare med tillstånd om du utbildar dig för att utföra godstransporter med tung lastbil) och inneha körkort C och ha ett gällande körkortstillstånd. Man måste permanent bo i Sverige eller har studerat här i minst sex månader. Har du ett körkort utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort.

 

Vad får Du köra med körkort för tung lastbil med tungt släp?

Tung lastbil och personbil utan övre viktbegränsning, samt ett eller flera släpfordon utan övre viktbegränsning.

 

Hur kan Du utbilda dig?

Man kan välja mellan att utbilda sig privat eller på någon trafikskola. Du kan också kombinera dessa båda sätt. Det är ett alternativ som rekommenderas för både teoristudier och övningskörning. Trafikskolornas teorilektioner i kombination med att läsa privat ger en stabil grund att stå på inför körkort CE. Bra är även att plugga tillsammans med din privata handledare. Hur går provet till? Provet bokas och genomförs hos Trafikverket och det består av ett teoretiskt kunskapsprov och ett körprov. Teoriprovet består av 55 frågor varav minst 44 måste vara rätt besvarade. Därutöver finns i provet 5 frågor för utvärdering (testfrågor). Du måste vara godkänd på det teoretiska kunskapsprovet innan du kan boka tid för körprovet. Körprovet består av säkerhetskontroll, manöverprov samt körning i stadstrafik och på landsväg, körningen pågår i minst 45 minuter.

 

Viktigt att tänka på!

  • Glöm inte att ansöka om körkortstillstånd.
  • Du måste kunna legitimera dig med svenskt ID för Trafikverket i samband med att du avlägger förarprovet.
  • Fotografering till körkortet sker hos Trafikverket.
  • Jämför pris mellan utbildarna.
  • Studera teori ingående under utbildningen.
  • Träna körning både på körskola och privat.
  • Lär Dig att köra sparsamt och miljövänligt.

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Måste en lastbilschaufför ha med signalväst i bilen?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.