Placering/ montering

Barn i bil

Hur nära vindrutan kan barnet sitta med huvudet i en bakåtvänd stol i framsätet?

Hur ser riskerna/säkerheten ut vid en kollision om två barn i åldern 12 och 14 år sitter med enbart ett och samma midjebälte i baksätet?

Finns det någon lag som anger minimiålder för att sitta framåtvänd på passagerarplatsen fram?

Är det farligt att placera en bakåtvänd bilbarnstol i baksätet på en bil då sätena i framsätet är försedda med whiplashskydd?

Vi ska transportera tre barn och två vuxna i en privatbil. Samtliga barn är över 4 år och använder kudde/framåtvänd stol. Hur placerar vi oss säkrast?

Vår son är 4 år men nästan 120 cm och drygt 20 kg. Han har växt ur bilbarnstolen och sitter på bälteskudde med 3-punktsbälte som sitter bra. Men frågan är om han får sitta i framsätet?

Kan man på något lagligt sätt åka 6 pesoner i en Volvo 245 kombi?

På mitt dagis sätter personalen barn mellan 1 och 5 år på mittenplatsen bak där det endast är midjebälte.

Vilken plats i bilen anses vara den säkraste att placera bilbarnstolen?

Bör man undvika babyskydd och bilbarnstolar på platser med bältessträckare?

Vem ska vi sätta i 2-punktsbältet på mittplatsen i baksätet?

Vi är sex personer i familjen och har en Volvo V70 med ett bakåtvänt extrasäte i bagaget. Kan jag sätta in en vanlig bältesstol i det bakvända sätet i bagaget?

Hur säkert är det att placera t ex en 6-åring i en bältesstol på ett extrasäte i bagageutrymmet som är placerat på bilens sidovägg?

Hur placerar man säkrast tre barn i bakåtvända stolar i en minibuss? Bussen har 7 fristående säten, varav tre i mitten och två längst bak, och krockkudde på passagerarplatsen.

Vilken plats i baksätet är säkrast vid en kollision?

Är det säkert att placera barn där det finns krockgardiner?

Kan man i en husbil placera bilbarnstolen i bodelen eller måste barnet sitta framme vid förarhytten?

Kan man montera en bakåtvänd bilbarnstol i ett bakåtvänt säte i husbilens bodel?

Hur vet man om det finns en krockkudde på passagerarsidan, om det tillvalet har gjorts?

Kan barn över 140 cm sitta på plats med krockkudde?

Om man har ett barn i en framåtvänd bilbarnstol i framsätet, ska krockkudden vara på eller av?

Är det säkert att bara använda den nyckel man har fått med för att stänga av airbagen eller bör man låta en verkstad stänga av den?

Vi har passagerarkrockkudde i vår bil och måste placera barnet i bakästet. Är det lika säkert att placera barnet bak som fram?

Har NTF några råd angående bilsäkerheten för våra barn? Vi har en dotter på snart två år och tvillingar på väg.

Finns det någon säker bilbarnstol som passar en gammal Amazon -66?

Vad ska man tänka på gällande Volvos bakåtvända stol som monteras i lastutrymmet på 945-745? Är det lika säkert som baksätet, eller bättre eftersom barnen sitter bakåtvända?

Min son är 15 mån och sitter för tillfället i en bakåtvänd Renault-stol på passagerarsidan i framsätet. Vi har dock en Ford Mondeo och undrar om det innebär några risker, borde vi byta till en Brit...

På NTFs och Trafikverkets hemsida står att framåtvända bilbarnstolar inte är att rekommendera för barn under 4 år. Min man har köpt en framåtvänd bilbarnstol från BMW.

Vi har en Volvobilbarnstol som placerad i framsätet (Volvo V40) skymmer sikten i höger backspegel för mig. Försäljaren sa att det är vanligt att den gör det.

Om man har två bilbarnstolar i bilen, spelar det någon roll hur man placerar dem, t ex diagonalt eller båda på höger sida?

Bör man använda Volvos barnstol i en annan bil än Volvo? Finns det gjorda tester med Volvos barnstolar i andra bilar än Volvo/Renault?

Vi måste köpa ytterligare en barnstol. Vi planerar även att köpa ny bil där det finns isofixfästen för barnstol. Finns det i dagsläget många stolar med isofix?

Vi har ett problem som så många andra med Volvo och Saab-bilar. Bältena är för korta för att barnbilstolen ska sitta bra. Finns det nån typ av bältesförlängare?

Jag har sett att det finns bilbarnstolar med viloläge. Hur fungerar det, med tanke på att det tydligen är jätteviktigt att barn sitter i en viss vinkel i bilen?

Jag har läst att ni rekommenderar max 30 grader. Har haft diskussioner med en återförsäljare av bilbarnstolar som hävdar 35 grader även uppemot 40 grader.

Jag är osäker på om jag monterar bilbarnstolarna rätt i hyrbilen. Har NTF något råd?

Jag köpte nyligen ett godkänt babyskydd och provade före köpet så att det passade i framsätet på vår Volvo V40. När jag senare skulle montera skyddet i baksätet visade det sig att 3-punktsbältena d...

Mellanrum mellan bältesstolen och bilens ryggstöd

Behöver man ha trepunktsbälte för att fästa bilstolen, modell 9 mån till 4 år?

Är det säkert att montera en bakåtvänd bilbarnstol på ett nedfällt baksäte?

Vilket bälte bör användas i framåtvända bilbarnstolar - barnstolens fempunktsbälte eller bilens trepunktsbälte?

På er sida står att en bakåtvänd bilbarnstol i främre passagerarsätet ska ligga med kontakt mot instrumentbrädan. Är det så?