Är urkopplad airbag säker?

Vi har en bil med airbag på passagerarsidan. Vi undrar hur säker en urkoppling av airbag är? Har det hänt att airbagen utlöses ändå fast den är urkopplad?

De flesta biltillverkare erbjuder någon form av urkoppling av krockkudden. Tidigare var det vanligt med fysisk bortmontering, men idag förekommer ofta avstängning med hjälp av nyckel eller strömbrytare. Vissa bilmodeller kan även fås helt utan airbag på passagerarplatsen.

Många föräldrar känner en oro över att den urkopplade krockkudden ändå ska lösa ut. Men oavsett vilken metod man använder för att stänga av krockkudden anses det vara tillförlitligt, och alltså helt säkert att placera ett barn på passagerarplatsen när airbagen är avstängd. För säkerhets skull rekommenderas dock att man låter krockkudden vara avstängd under hela den period som man har barn i bilen.

Det enda kända dödsfall som hittills inträffat med ett barn och en påstått urkopplad krockkudde skedde 1998 i Tyskland. Familjen hade låtit urkopplingen göras av en auktoriserad verkstad. De placerade sin baby på passagerarsätet men vid en kollison löste krockkuden ut och barnet omkom. Verkstaden hade av misstag kopplat ur fel krockkudde, den på förarplatsen i stället för på passagerarplatsen. Olyckan inträffade på grund av slarv, okunskap eller missförstånd. Veterligt har det inte skett vid något annat tillfälle.

Med tanke på att ingen under 140 cm och i bilstol/kudde (upp till ca 10-12 år) kan sitta framför en krockkudde, så är krockkudden tyvärr ett dilemma man har att ta ställning till i ganska många år som barnfamilj. Alternativet som återstår om man inte litar på urkopplingen är att byta bil.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning