Hur ska cykelhjälmen sitta?

Hur ska cykelhjälmen sitta? Min hjälm kan röra sig bakåt ca 1,5 cm - är den säker att använda?

En säker hjälm ska vara CE-märkt. Kontrollera även att den är märkt EN 1078, det betyder att den ska användas vid cykling.

Det är viktigt att hjälmen sitter bra och inte för löst. Den ska sitta så pass hårt att den inte kan ramla av, hamna snett eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Remmarna ska vara så hårt åtdragna att man kan sätta in två fingrar mellan hakan och hakremmen.

Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Särskilt viktigt är det att hjälmen inte sitter för långt bak på huvudet, eftersom ca 70 procent av islagen vid cykelolyckor mot huvudet träffar pannan och tinningen.

Prova om du kan justera hjälmen så att den blir mindre och sitter fastare, antingen med skruvanordningen (om hjälmen har en sådan) eller genom att klistra i extra skumgummikuddar som brukar medfölja. Eventuellt kan du ta hjälp av en återförsäljare av hjälmar.

Vi rekommenderar inga särskilda märken, alla CE-godkända hjälmar godkända för cykling är bra. Till detta kommer att man bör köpa en hjälm som passar bra, det är därför viktigt att prova hjälmen, kanske även flera olika modeller och märken, för att hitta den som känns bäst.


Läs mer om Cykelhjälmar.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning