Cykelbarnsits eller cykelkärra?

Vad förespråkar NTF i valet mellan cykelbarnsits eller cykelkärra, om man ska ha med sig ett 1-årigt barn på en cykeltur? Vilket är bäst ur säkerhetssynpunkt? Naturligtvis har barnet hjälm, säker cykelbarnsits alternativt cykelkärra med bälten.

Det finns ingen entydig forskning som visar att det ena alternativet är säkrare än det andra. Generellt sker få olyckor. Barnet sitter mer skyddat i en cykelkärra än i en cykelsits och får lägre fallhöjd vid en olycka, men cykelkärran syns sämre på vägen och barnet är mer utsatt för avgaser från motortrafiken. En cykel med cykelsits blir å andra sidan ostadigare och svårare att stiga på och av. 

Om du står inför valet att köpa en cykelkärra eller cykelsits (eller lådcykel för den delen) finns det några saker att fundera över:

  • Cyklar du i huvudsak på bilväg eller på cykelbana? På vägar med mycket trafik är en cykelsits eller lådcykel att föredra. Cykelkärran syns sämre för bilarna och barnet blir mer utsatt för avgaser från motortrafiken. Cyklar du på smala cykelbanor är cykelsits eller en tvåhjulig lådcykel att föredra.
  • Gör ni många stopp där barnet går på och av cykeln? Då är en lådcykel med rejält fotstöd eller en cykelkärra ett stadigare alternativ än en cykelsits.
  • Har ditt barn svårt att sitta still? Då kanske en lådcykel är bäst, där du har uppsikt över ditt barn och kan prata med det under färden.
  • Har ditt barn lätt för att somna när ni cyklar? Välj en cykelsits eller cykelkärra med fällbara säten.

Läs mer om cykelsitsar

Läs mer om cykelkärra/cykelvagn 

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning