Skjutsa barn på cykel

Cykelkärra/ cykelvagn

Cykelkärran/cykelvagnen är ett bra alternativ om man vill skjutsa fler än ett barn och kanske också lite extra packning. Det finns kombinerade modeller som även kan användas som promenad- och joggingvagn. 

Man kan börja använda cykelkärra när barnet kan sitta stadigt till och med att barnet blir för tungt för kärran. De flesta kärrorna är byggda för ett eller två barn och har en maxvikt runt 22 kilo per barn och totalt 40-50 kilo. Många cykelkärror med två säten har bälten som kan dras om så att ett barn kan skjutsas balanserat i mitten av kärran. Säkerhetsbälten med grenband är bäst.

Godkännande av cykelkärror

Cykelkärran ska vara märkt EN15918, vilket är ett bevis på att den uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven. Godkännandet gäller kärror med plats för upp till två barnpassagerare som väger under 22 kg vardera och kan sitta stadigt själva.

Utrustning

Se till att din cykel har ordentliga bromsar, eftersom du kör med tung last och snabbt kommer upp i hastighet i nedförsbackar. Använd en extra säkerhetsanordning som till exempel en kedja eller fjäder som fäster kärran vid cykeln. Cykelkärran är betydligt lägre än cykeln och syns sämre på håll. En flagga gör den lättare för andra trafikanter att upptäcka den. Montera gärna en backspegel på styret så att du ser barnet under färden. Använd dubbdäck på såväl cykeln som kärran vid körning i vinterväglag.

Köpråd

Låt barnet provsitta kärran med hjälm innan du köper den, så att du ser att barnet sitter bekvämt och att det finns gott om utrymme att växa på längden. Känn efter så att kärran känns stabil.  Kärran ska inte tippa i svängar och inte lossna från kopplingen. Minst är tipprisken om kärran fästs vid cykelns bakgaffel, om hjulbasen är bred eller hjulen snedställda.

Cykelkärran ska ha störtbåge som skyddar barnet om den välter. Samtliga sittplatser ska vara utrustade med bälte, där grenbälte är att föredra. Välj gärna en kärra med synlig färg, så att den är lättare att upptäcka för andra trafikanter. En modell med bra fjädring är bekvämare för barnet. Ska ni köra längre turer kan det vara bra att välja modeller med viloläge, där man kan fälla bak ryggstödet om barnet somnar.

Läs mer om test av cykelkärror

Vad säger lagen?

Enligt lag ska det "...på cykel med tillkopplat fordon finnas två av varandra oberoende bromssystem." Bra bromskapacitet krävs.

En tillkopplad cykelkärra ska vid färd i mörker ha en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas. Sätt reflexerna så långt ut som möjligt på sidorna, så att det signalerar att kärran är bredare än cykeln. Hjulen ska vara utrustade med vita eller orangefärgade reflexer.

 

Tänk på att:

  • Cykelkärran inte får transportera gods med sådan vikt att cykeln inte kan manövreras säkert. Det finns angivet på kärran vilken maxvikt lasten får ha.
  • Öva på att cykla med cykelkärra innan du ger dig ut i trafik. Den extra tyngden gör att det tar längre tid att starta och stanna. Det är framförallt viktigt att tänka på i korsningar.
  • Se till att du håller lagom hastighet i kurvor, så att cykelkärran inte välter.
  • Barn ska ha hjälm på sig även i cykelkärra.

Marknadsöversikter