Lära barn cykla

Vid 5-6 års ålder är barn redo att lära sig cykla på en vanlig cykel. Innan dess är en springcykel/ balanscykel eller en trehjuling ett bättre alternativ. Men hur gör man för att lära barn cykla? Vi har samlat fem tips.

Hur gör jag på bästa sätt för att lära mitt barn att cykla?

Välj rätt cykel

Välj en cykel som är lagom stor. Köp inte något att växa i. Det är mycket svårare att lära sig cykla på en cykel som är för stor och risken att ramla och slå sig är större. Barnet ska kunna nå marken med båda fötterna när han eller hon sitter på sadeln. Köp en färdigmonterad cykel. En cykel som du måste montera själv kan ha sämre stabilitet.

Barn har svårt att göra flera saker samtidigt, så undvik cyklar med många detaljer på styret. Välj en cykel utan handbroms och växlar. Räfflade pedaler istället för släta gör att foten får ett bra grepp och inte halkar av lika lätt. 

Cykeln ska enligt lag ha ringklocka. Lyse behövs bara om den ska användas när det är mörkt. Då behöver den också ha vit reflex fram och röd bak samt vita eller orangegula åt sidorna. Cykeln skall självfallet ha kedjeskydd. Cyklar med en sadelhöjd mellan 43,5 cm och 63,5 cm från marken ska enligt lag ha fotbroms.

Välj rätt hjälm

Barn under 15 år ska enligt lag använda hjälm när de cyklar. Pröva ut hjälmen i butiken så att den sitter bra. Hjälmen ska täcka panna, hjässa och bakhuvud och sitta stadigt på huvudet så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt. För barn upp till sju år rekommenderas en hjälm med grönt spänne som löser ut om barnet fastnar. Lär barn att alltid ta av sig hjälmen när de går av cykeln, för att ytterligare minska risken att fastna och strypas vid lek. Välj en hjälm med rotationsskydd som till exempel MIPS. Den ger ett bättre skydd vid sneda islag och rotationsvåld.  

Var försiktig när du spänner åt bandet under hakan. Huden kläms lätt. Sätt en tumme mellan hakan och spännet när du knäpper det. Och kom ihåg att själv använda hjälm - du är barnets förebild.  

Läs mer om barnhjälmar 

 Undvik stödhjul

Med stödhjul kommer barn lätt upp i höga hastigheter och om olyckan är framme kan konsekvenserna bli allvarliga. Dessutom tvingar stödhjulen barnet att luta sig åt fel håll i kurvor vilket kan vålla problem när de sedan tas bort. Börja istället med en springcykel utan pedaler, där barnet använder sina fötter för att få fart och för att bromsa. Erfarenheten visar att många barn snabbt hittar balansen, och därefter enklare kan gå över till en vanlig cykel. När det väl är dags för den första turen på en vanlig cykel är det bäst att själv ge stöd och springa bakom och hålla i pakethållaren. 

 Träna på att bromsa

Barn som lär sig cykla är ofta inriktade på att få upp farten. Det där med att stanna är inte lika viktigt, det löser de genom att köra ner i ett dike eller krascha in i en vägg. Träna på att bromsa med cykelns fotbroms och stanna lugnt, innan ni går vidare med cykelträningen.

 Gå och cykla tillsammans! 

Övning ger färdighet. Brist på cykelfärdighet är en vanlig orsak till cykelolyckor för barn. Gå på promenad bredvid ditt barn som cyklar och cykla tillsammans på lugna cykelvägar, men vänta med att cykla i trafikerade miljöer. Även om du finns i närheten är det nästan omöjligt att hinna reagera om det händer något, till exempel om barnen vinglar ut i trafiken. Små barn på cykel syns sämre för bilarna, och de har inte själva samma uppsikt över trafiken som en vuxen. Fäst gärna en säkerhetsvimpel på pakethållaren, men förlita dig inte på att det är tillräckligt för att barnet ska synas.

Att cykla tillsammans gör att ditt barn är bättre förberett när det börjar bli dags att cykla på egen hand, och du som förälder vet bättre hur ditt barn fungerar i trafiken och vad barnet klarar av och inte klarar av. 

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Vad är NTFs rekommendationer beträffande när barn kan klara sig själva i trafiken?

När är ett barn moget att skickas ut i trafiken på egen hand? Jag har hört att vidvinkelseendet inte är fullt utvecklat före 12 års ålder, stämmer det?

Får barn cykla på trottoaren?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.