Bilbarnstolens tyngd i krockögonblicket

Vi har en framåtvänd bilbarnstol som vi upplever är mycket tung. Nu funderar vi över om tyngden av stolen adderar något i krockögonblicket. Blir det mer påfrestande i krockögonblicket ju tyngre stolen är, eller spelar stolens tyngd ingen roll?

Genom att bilbarnstolen eller bältesstolen är krockprovad och godkänd så uppfyller den alla krav, även om man tycker att den är tung.

I en framåtvänd stol som står löst i bilen, sätts bilens bälte runt både stol och barn, och bilbältet fångar i en krocksituation både barnet och stolen. Om stolen i sig självt väger mycket kommer den vikten att adderas till barnets vikt. Barnet blir delvis en aningen pressat mellan bilbältet och barnstolen. Framåtvända stolar som fästs med isofix håller stolen kvar, där påverkar den extra vikten inte barnet direkt.

Så ja, stolens vikt har en viss betydelse och ryggstödet på en lös bältesstol adderar en viss massa, men i det totala krockvåldet blir inte påvekran på barnets så stort.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning