Kildyna till patient med ny höftprotes?

Patienter som opereras och får ny höftprotes rekommenderas att använda en kildyna för att kunna sitta bekvämt och undvika för mycket böjning i höften. Vi har nu hört att detta inte skulle vara trafiksäkert då det finns risk för "underglidning" av underkroppen vid en krock. Stämmer det?

Ja, det är en ökad risk för underglidning.

En vanlig kildyna har normalt inga "horn" där man skulle kunna leda höftbältet, som på en vanlig bilbarnkudde. Med de förutsättningarna, så kommer kilen sannolikt åka iväg framåt vid en krock, medan den åkande hålls tillbaka av höftbältet och diagonalbälte. Dessutom får den åkande extra slack i höftbältet, eftersom kilen gör att man sitter högre upp från början, men sedan försvinner vid krock, vilket bidrar till ökad risk för underglidning.

Man bör därför inte rekommendera en höftkil vid åkande i bil oavsett position i bilen, eftersom man ökar risken för underglidning, vilket i sin tur innebär ökad risk för skada på organen i buken och ländryggen vid en frontalkrock.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning