Är trång bilstol bättre än bälteskudde?

Vår dotter som är fyra år sitter i en bakåtvänd bilbarnstol där hon har knäna vid öronen (lätt överdrivet). Vilket är säkrast - att hon åker bakåtvänd i en trång stol eller att vi köper en bältesstol och låter henne åka framåtvänd? Hon klagar sällan, men det ser verkligen obekvämt ut. Men vi vill ju gärna att hon åker bakåtvänd...

En bakåtvänd stol har en skadereducerande effekt på ungefär 90 procent, jämfört med 60 procent för en framåtvänd. Därför ska man inte vända barnet förrän det absolut inte går att åka bakåtvänt längre. Att det är trångt för benen är inte farligt, men det är klart att det finns gränser.

Ett sätt att få mer plats i den bakåtvända bilbarnstolen kan vara att montera den på någon annan plats i bilen. Ofta är utrymmet bättre i framsätet, men det förutsätter att krockkudden är avstängd. Om hon redan sitter i framsätet kanske sätet kan skjutas bakåt ytterligare? Ett annat tips kan vara att rasta lite oftare om ni åker längre sträckor.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning