Inlines och kickboard

Farterna kan bli rejält höga med inlines eller kickboard så hjälm på huvudet är självklart. Hjälmen ska sitta på ordentligt, utan att klämma. Ofta kan storleken justeras något, så att det till exempel finns plats för mössa under vintern.

Hur ska den som åker inlines eller kickboard skydda sig på bästa sätt?

Hjälm 

Alla hjälmar som säljs i Sverige måste vara CE-märkta. Det är en garanti för att hjälmen uppfyller europeisk säkerhetsstandard. Hjälmen kan vara märkt med både inlines- och cykelhjälm likväl som skateboardhjälm. 

Armar och ben 

Inlines kostar en slant och det kan vara frestande att hoppa över de olika skydd som finns. Men eftersom nybörjare får räkna med att åka omkull åtskilliga gånger så är det bäst att skaffa skyddsutrustningen samtidigt med inlinesköpet. Det finns bland annat handledsskydd, armbågsskydd och knäskydd. Handledsskydden är nödvändiga vid inlinesåkning. De flesta olyckor som slutar på sjukhuset handlar just om handledsskador. Armbågsskydden skyddar mot skrubbsår och andra skador. Ett måste för inlinesåkare är knäskydden som dämpar vid fall. 

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Finns det några regler/rekommendationer gällande vilka skydd man ska använda när man åker kickboard eller kickbike och om det är "godkänt" att använda?

Jag har en 4 åring som har vuxit ur sin småbarnshjälm med grönt spänne i storlek 56. Finns det småbarnshjälmar i större storlekar?

Vilken sida ska man vara på om man kör kickboard?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.