Godkännande enligt R.129

I-Size är en del av R129. I R.129 typgodkänns bilbarnstolarna baserat på barnets längd. På ISOFIX-stolar anges även barnets max-vikt. På bältesmonterade stolar behöver bara längd anges, men kompletterande information om max-vikt kan också förekomma. Det kan även finnas kompletterande information om ålder. I R.129 ingår prov för sidokollision. Sådana stolar sätts fast med ISOFIX. Titta gärna på vår film om godkännanden och tester av bilbarnstolar.

I-Sizemärkningen

UN R.129 ett godkännande baserat på barnets längd

För bilbarnstolar som är godkända enligt R.129 baseras designen på barnets längd. På ISOFIX-stolar anges även en max-vikt på barnet, eftersom barn och stol tillsammans får väga maximalt 33 kg. Detta gäller bakåtvända stolar, men även kombistolar eller roterbara stolar som har internbälte vid framåtvänt åkande. På bältesmonterade stolar behöver bara längd anges. Tillverkaren kan själv lägga till mer information om vikt och ålder, men det är inget krav.

I R.129 ingår prov för sidokollision till skillnad mot i R.44.

i-Size är en del av R.129 och innebär en certifiering av både bilbarnstolar och bilar. i-Size vill göra det enklare att välja rätt bilbarnstol och att installera den korrekt. ISOFIX används som fastsättning. En i-Size bilbarnstol är kompatibel med en vanlig ISOFIX-plats i bilen och får användas på en sådan plats. Bilmodellen ska dock finnas med på barnstolstillverkarens fordonslista. Likaså får en i-Size-plats i bilen användas till en vanlig ISOFIX bilbarnstol. En i-Size-plats uppfyller ytterligare krav, som gäller tillgängligt utrymme för barnstolen och att golvets utformning är lämpligt för barnstolar med stödben, så därför är i-Size-platsen i bilen minst lika bra även för vanliga ISOFIX-stolar.

Barn som åker framåtvända och är kortare än 125 cm hänvisas i R.129 till bältesstolar, men bara om de är längre än 100 cm. Bältesstolar kan inte godkännas för barn kortare än 100 cm.

Bilbarnstolar godkända enligt R.44 och R.129 kommer att finnas parallellt i flera år. Tills hela fordonsparken har i-Size kommer i-Size-stolar behöva fordonslistor som säger vilka bilar som bilbarnstolen passar i, även om bilen i sig inte är godkänd enligt i-Size. En bil som är godkänd som “i-Size Ready” har garanterat plats för en i-Size stol och bilen har fått ett förstärkt parti som kan ta emot krafterna från bilbarnstolens stödben.

Marknadsöversikter

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.