Är cykelhjälmen förbrukad?

Min son ramlade med cykeln och slog huvudet i marken. Det blev ett hål stort som ett knappnålshuvud i hjälmen. Betyder det att den är förbrukad, bör vi köpa en ny hjälm till honom?

Ja, om hjälmen är gjord av EPS, frigolit, bör ni kassera den och satsa på en ny. Är hjälmen av annat material typ EPU (en polyuretan) tål hjälmen flera stötar och slag.

I hjälmar av EPS ska det finnas information om att den ska kasseras om den råkar ut för en stöt, även om ingen synlig bristning finns. Om en hjälm av EPU blivit skadad syns det på materialet t ex genom att det uppstår ljusare strimmor i materialet eller fullt synliga sprickor och då ska man byta ut hjälmen.

Skillnaden mellan de olika materialen är att EPS är strävare och mjukare. EPU har en glatt yta och är hårdare när man klämmer på det.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning