Hur placerar vi oss säkrast i bilen?

Vi arbetar på en förskola och ska transportera tre barn och två vuxna i en privatbil. Samtliga barn är över 4 år och använder kudde/framåtvänd stol. Bilen har inga krockkuddar, trepunktsbälte och nackstöd på alla platser utom mittplatsen bak som har midjebälte. Hur placerar vi oss säkrast? Ska en vuxen sitta på mittplatsen eller fram? Får en fyra-fem-åring sitta fram (med kudde/stol)? Får han/hon sitta på mittplatsen med endast midjebälte? Eller är det en dålig lösning över huvud taget, borde vi ordna en bil till?

Om alla barn är minst 4 år låter det rimligt att de sitter i bältesstolar eller på bälteskudde. Bältesstolen som har nackstöd är bättre eftersom den fångar upp ett sovande barn och håller bältet på plats. NTF rekommenderar annars att barn ska sitta bakåtvänt så länge det går, upp till 4-5 års ålder eftersom det är det absolut säkraste sättet att färdas.

Om det inte finns någon krockkudde på passagerarplatsen fram är det helt ok att ett barn sitter där. Det finns egentligen inte något som talar för att baksätet skulle vara säkrare. Finns det en aktiv krockkudde ska man dock vara minst 140 cm lång.

Det stora problemet för er del är egentligen mittplatsen bak där det bara finns midjebälte. Om man enbart använder tvåpunktsbälte ökar risken för:

  • ansikts- och skallskador när överkroppen slungas framåt i en kollision
  • skador på ryggen nära höftpartiet
  • s k underglidning/submarining

Att risken för ansikts- och skallskador ökar beror på att överkroppen kastas fram vid en krock. Är man enbart fastspänd i ett höftbälte är risken stor att man skadar sig vid kontakt med framsätet eller delar av mittkonsolen. Risken ökar ju större/längre man är. Utifrån den aspekten bör den som sitter på mittplatsen inte vara fullvuxen. Med underglidning menar man att benen vid en krock dras framåt och drar med sig höften som riskerar att smita under höftbältet. Risken ökar om skelettet i höftpartiet inte är färdigväxt. Därför bör inte små barn använda bara höftbälte. Man kan minska risken för underglidning genom att spänna höftbältet så långt (och hårt) ned som möjligt mot låren.

Bälteskudden/-stolen får inte användas tillsammans med enbart tvåpunktsbälte.

När man avgör vem som ska sitta på platsen med tvåpunktsbältet måste man titta på hur passagerarna ser ut och försöka hitta den minst dåliga lösningen i varje enskilt fall. Av ovanstående resonemang bör du kunna dra slutsatsen att varken de minsta eller de största bland passagerarna bör sitta på mittplats. Den minst dåliga åldern är nog barn mellan 7 och 10 år. De skadas troligtvis minst av placering på mittplats. Det finns en del bakåtvända bilbarnstolar som får användas med tvåpunktsbälte på mittplatsen. 

I de allra flesta fall bör alltså mittplatsen vara den som man sist tar i bruk.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning