Bilbarnstol i stället för babyskydd?

Vi hade tänkt köpa ett babyskydd 0-13 kg, men det kan man ju inte använda så länge. Nu funderar vi på om det är lika bra att köpa en större bilbarnstol med en gång? Är de mycket mer osäkra än babyskydd eller törs vi köpa en bilbarnstol med en gång?

Första tiden bör ni använda ett babyskydd. Du kan hyra eller köpa det hos barnfackhandeln. Under vår avdelning Barn i bil kan du läsa mer om babyskydd. Där finns även marknadsöversikter över godkända bilbarnskydd och över uthyrningsställen.

Skillnaden på babyskydd och bakåtvänt bilbarnstol är att babyskyddet är mera anpassat efter en babys kropp. En bakåtvänd bilbarnstol har bredare internbälten, större bälteslås mm. Den är ju anpassad för att räcka tills barnet är 4-5 år.

Efter babyskyddet ska du använda bakåtvänd bilbarnstol. NTF rekommenderar att du skaffar en bilbarnstol som är godkänd för bakåtvänt åkande så länge som möjligt, gärna upp till 25 kg. Den ska vara godkänd enligt R44 eller R129. Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt. Tidigast vid 4-års ålder kan man vända till framåtvänt åkande.

Det finns olika typer av interna bälten i dessa stolar. Fördelen med att ha ett bälte med grenband är att barnet, när det blir lite större, inte kan åla sig ur bältet. Om bilbarnstolen har 3-punktsbälte så kan barnet i värsta fall krypa ur bältet.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning