Varför inte barnvagnsnät i bilen?

Jag har flera gånger stött på frågan om var man kan köpa ett s.k. skyddsnät att fästa på babyliften i bilen. Jag blir lika upprörd varje gång, eftersom jag vet att det inte är lika säkert som att ha babyn i ett babyskydd. Men varför är det egentligen säkrare att ha babyn i ett babyskydd och inte liggandes i liften med ett nät över?

  • Anledningen till att en bakåtvänd bilbarnstol eller en babystol är säkrare är för att dessa fångar upp barnet direkt. Barnet sitter med rygg, nacke och bakhuvud mot skalet på stolen, som ska bromsa in barnet. I en barnvagnsinsats med nät över kastas barnet framåt mot barnvagnens främre sida, innan kroppen bromsas in. Det är ju alltid ett 'glapp'' mellan barnkroppen och barnvagnen. På så sätt förlorar man effektiv stoppsträcka, varvid belastningen på barnets kropp faktiskt blir högre.
  • Det finns en uppenbar felanvändingsrisk med barnvagnsnät. Om man vänder barnvagnsinsatsen så att barnets hjässa är ut mot bilsidan så kommer varje sidokollision, även lindriga, att ofelbart leda till skallskador på barnet.
  • En barnvagn med barnvagnsnät blir snabbt urväxt, och sett ur ett ekonomiskt perspektiv kommer man ändå att tämligen snart få köpa en bakåtvänd bilbarnstol.
  • Ett vanligt argument är att om man ska resa långt, är det mera komfortabelt med barnvagnsnät. Men oavsett om barnet är i barnvagnsinsats eller i ett babyskydd så MÅSTE man stanna och ta paus ofta när man reser med barn. Det är ingen större skillnad om babyn ligger eller sitter.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning