Bältesstol eller bälteskudde - vilket är bäst?

Vårt barn har snart vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol. Är det bäst att välja en bältesstol eller går det lika bra med bälteskudde när barnet nu ska åka framåtvänt?

Både bältesstolen och bälteskudden är krockprovade och godkända. De krockdockor som används sitter still, somnar inte eller på annat sätt krånglar, och därför kan man rent krockmässigt se att bälteskudden är ungefär lika bra som en bältesstol med ryggstöd. Men det förutsätter att man färdas i en bil där bilens säte och huvudstöd ger stöd och skydd för hela barnets rygg, nacke och bakhuvud.

Många barn somnar när de åker bil eller sitter inte så still som vi önskar, då kan bältesstolen med dess ryggstöd vara bättre. Blir man påkörd bakifrån får barnet stöd för hela ryggen, nacken och bakhuvudet. Vid påkörning från sidan får barnet också ett ganska gott skydd eftersom ryggstödet är utbyggt på sidorna på många moderna bältesstsolar. Om barnet somnar hjälper också ryggstödet och bältesjusteraren till att hålla barnet i en upprätt sittställning. Bältet ska ligga nära halsen och löpa mitt över bröstbenet på barnet. Bältesstolens ryggstöd är alltså både en säkerhetsdetalj och en komforthöjande detalj. Men vid korta resor kan man använda en bälteskudde, där barnet ändå har gott stöd bakom ryggen på grund av bilens säte.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning