Val av cykel som senior

Det finns många olika cyklar att välja på så ta dig tid att prova ut en cykel som passar just dig och dina behov. Det finns många cyklar speciellt framtagna för äldre med till exempel ett lägre insteg.

Testa och jämför olika cyklar genom att:

  • Gå på och av cykeln några gånger. Sitt även stilla på cykeln en kort stund utan att cykla.
  • Starta, cykla en kort sträcka, stanna cykeln (som vid rött ljus), starta igen (som vid grönt ljus) och cykla en kort sträcka. Upprepa några gånger.
  • Cykla med relativt låg hastighet (max. 8 km/tim), sväng fram och tillbaka, bromsa in relativt mjukt. Upprepa några gånger.
  • Cykla med högre hastighet (max. 16 km/tim), sväng fram och tillbaka, bromsa in relativt mjukt. Upprepa några gånger.
  • Cykla rakt fram i cirka 12 km/tim och bromsa relativt hårt. Upprepa några gånger.
  • Cykla med last i cykelkorg framför styret eller på pakethållaren i varierande hastighet, sväng, stanna och starta. Upprepa några gånger.

 

Att tänka på:

Har du behov av att frakta varor på cykeln så bedöm var det känns säkrast att ha dem. Att ha varorna/lasten i en korg eller låda på pakethållaren kan ofta vara mer stabilt än i korg framför styret eller vid sidan av pakethållaren.

Kommer du att cykla långt eller behöver hänga med i andras tempo kanske du ska prova en elcykel. Du behöver också bedöma cykelns komfort, stabilitet och säkerhet. Beroende på din tidigare cykelvana kan du behöva både fot- och handbroms, eller kanske bara handbromsar.

Kom ihåg att cykeln ska ha ringklocka, och om du cyklar i mörker även reflexer och lysen fram och bak. Ringklockan är en viktig trafiksäkerhetsdetalj för att uppmärksamma gående och eventuellt andra cyklister om att du kommer. Plinga i god tid så medtrafikanten hinner reagera och flytta sig åt sidan.

Lågt insteg på cykeln är bra när du ska kliva på och av cykeln. Forskningsstudier har visat att många av olyckorna med äldre cyklister sker i samband med på- och avstigning av cykeln. Elcyklar är ofta unisex (lika för båda könen) och utan stång, men välj en cykel med lågt insteg oavsett typ av cykel. Det är också viktigt att regelbundet serva cykeln så att bromsar, växlar, kedja m.m. fungerar som de ska.

Till vintersäsongen är det bra att sätta på dubbdäck. En cykel med tre hjul kan vara ett bra alternativ när balansen blir sämre. Det finns sådana som är sportiga, stabila och med bra lastmöjligheter utan att se ut som hjälpmedelscyklar.

 

Elcykel eller vanlig cykel

Elcykel gör att du kan cykla längre sträckor, att det går lättare uppför backar och lite fortare om du har svårt att hänga med i andras tempo. Med en elcykel får du ett krafttillskott upp till 25 km/tim när du trampar. Äldre som provat en elcykel som ger krafttillskott vid pedalerna upplever att den ger en extra skjuts vid starten som är bra för balansen. Andra modeller ger ofta en viss fördröjning, så välj en elcykel med motor vid pedalerna.  Även elcykeln ger hälsovinster eftersom du troligen cyklar mer än du annars hade gjort. Men vill du vara riktigt aktiv och få motion ska du självklart välja en vanlig cykel. Även dessa finns med lågt insteg, utan att för den skull vara en damcykel.

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

När ska jag byta till dubbdäck på cykeln?

Vilket däcktryck ska jag ha i cykeldäcket?

Jag har bestämt mig för att cykla till jobbet även vintertid. Vilket däck ska jag välja?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.