Ska jag kassera cykelhjälmen som trillade från hatthyllan?

Jag har förstått att en cykelhjälm som varit med om en trafikolycka är förbrukad och ska kasseras, men vad gäller om jag tappar cykelhjälmen i marken eller om den trillar från hatthyllan?

En hjälm som du tappat från cirka 1 meters höjd bör du kunna använda. Men har den trillat ända från hatthyllan kan den absolut få skador som gör att den skulle kunna skydda sämre. Det som skadas är EPS-linern (skummaterialet inuti), som kan få kvarstående deformation och skydda sämre vid en träff på samma ställe.

Det är dock skillnad på hjälmar med plast eller ett komposit skal. Ett kompositskal så som glasfiber eller kolfiber kan skadas om man tappar en hjälm på en hård yta. Tyvärr ser man det inte alltid från utsidan, skadan kan finnas inuti skalet.

Rekommendationen är därför att om du bara tappat hjälmen från låg höjd så behöver du inte byta hjälmen, men om du tappat den från högre höjd så kan du behöver byta ut den, speciellt om det är kompositskal. Om du varit med om en olycka eller trillat med hjälmen och slagit i huvudet ska hjälmen alltid bytas ut.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning