Framåtvänd originalstol från BMW

På NTFs och Trafikverkets hemsida står att framåtvända bilbarnstolar inte är att rekommendera för barn under 4 år. Min man har köpt en framåtvänd bilbarnstol från BMW, anledningen är att den tar mindre plats än den bakåtvända som sitter i min bil. Tycker ni att vi ska använda den bakåtvända i båda bilarna?

Enligt alla rekommendationer som finns från forskare, läkare, krocktekniker, NTF, Folksam, Trafikverket m fl så ska barn åka bakåtvända så länge som möjligt. Tidigast vid 4-års ålder bör man vända till framåtvänt åkande. Dessförinnan är inte nackmuskulaturen så stabil att den orkar stå emot vid en häftig inbromsning eller krock. Barnet kan bryta nacken.
Det är alltså bättre att du fortsätter att använda den bakåtvända bilbarnstolen. Du måste dock kontrollera så att den är godkänd i båda bilarna och på vilka platser i bilen godkännandet gäller. För att underlätta överflytt mellan bilarna kan du skaffa ytterligare en uppsättning med förankringsband. Dessa kan ligga färdigdragna i bilen och på det viset blir det enklare att flytta stolen mellan bilarna.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning