Motoriserad cykel (Moped klass II)

Den här typen av moped klass II är inte en cykel även om den kan se ut som en cykel. Den har en hjälpmotor med en högsta effekt på 1 000 watt och du behöver inte trampa för att få elassistans. Motorn får endast ge ett krafttillskott upp till och med 25 km/tim. Det räcker med cykelhjälm för att få köra den här mopedtypen. Du ska ha fyllt 15 år och minst ha förarbevis för moped klass II för att få köra en motoriserad cykel.

Vad gäller för en motoriserad cykel?

En motoriserad cykel är en moped klass II där motorns nettoeffekt inte överstiger 1 000 watt. Den är konstruerad för att drivas med en tramp- och vevanordning och motorn ger inte något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim. Du behöver inte trampa för att få elassistans upp till 25 km/tim. Den motoriserade cykeln behöver inte vara eldriven. Kontrollera att fordonet är typgodkänt när du köper det. Fordonet ska ha en trafikförsäkring.

Motoriserad cykel får köras på vanliga vägar, gator och cykelbanor, men inte på motortrafikleder eller motorvägar. Om vägmärket för cykelbanan har tilläggstavlan ”Ej moped”, får den motoriserade cykeln inte köras där.

För att få köra en motoriserad cykel måste du, som för andra mopeder klass II, ha fyllt 15 år och ha körkort, traktorkort eller förarbevis för moped klass II. Om du har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 krävs ingen särskild behörighet.

För en motoriserad cykel är det tillräckligt att använda cykelhjälm, och detta är ett lagkrav för alla.

Om den motoriserade cykeln har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna får det på fordonet färdas ytterligare ett barn under tio år, om den som styr fordonet har fyllt femton år, eller två barn under sex år, om den som styr fordonet har fyllt arton år.

När du framför ditt fordon så tänk på att andra trafikanter kan uppfatta dig som en cyklist och förvänta sig att du ska hålla en cyklists hastighet. Du hörs inte heller om cykeln är eldriven.

Kom också ihåg att den motoriserade cykeln inte får föras av en förare som har en alkoholhalt i blodet som är 0,2 promille eller högre. För narkotika gäller nolltolerans, om det inte är narkotikaklassat läkemedel som är ordinerat av läkare.

Olika typer av elcyklar

Elcyklar finns i nästan lika många former som cyklar utan motorassistans: trehjuliga, hopfällbara, touringcyklar, citycyklar, låd- och lastcyklar m.m. Det finns också modeller som ser ut som elcyklar, men som har starkare motoreffekt och därför klassas som mopeder. För dem gäller andra regler, se tabellen nedan. Som konsument behöver du vara uppmärksam så att du verkligen köper en elcykel och inte en moped. Det gäller i synnerhet om du importerar, bygger egen, eller köper en begagnad elcykel. Du som vill köpa en motoriserad cykel, eller snabbelcykel behöver försäkra dig om att den är typgodkänd.

Marknadsöversikter

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.