Vilken krock blir våldsammast?

Vilken krock blir våldsammast - en där en bil kör in i en vägg i 50 km/tim, eller en där två bilar som vardera kör i 50 km/tim frontalkrockar med varandra?

De krockar du beskriver är lika våldsamma om bilarna är likadana. Detta kanske verkar konstigt men det beror på att det som avgör hur våldsam en krock i en given fart blir är den hastighetsminskning per tidsenhet (retardation) en bältad människa utsätts för under krocken.

Om du kör in i en bergvägg har kroppen bromsats ner från 50 till 0 km/tim under den bråkdel av en sekund krocken tar. En perfekt frontalkollision med en likadan bil där båda bilarna kör lika fort innebär också att kroppens hastighet minskar från 50 till 0 km/h på samma tid. Bilarna står still efter smällen på kollisionspunkten med båda fronterna lika mycket intryckta. Intryckningen är också densamma som hos den ensamma bilen som kör in i bergväggen.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning