Vistas i Camper under färd?

Får man vistas i en camper under färd?

Det finns inga särskilda bestämmelser för passagerare i s k camper. I stället gäller de allmänna reglerna i trafikförordningen.

Den grundläggande bestämmelsen finns i trafikförordningens 3 kap 79 §, som innebär att på eller i ett fordon får passagerare inte tas med i sådant antal eller placeras på sådant sätt att fara kan uppstå.

Avgörande för den enskildes beslut om han skall ta med passagerare och köra med dem är alltså om det kan uppstå fara på det sätt som han placerar dem.

I trafikförordningens 4 kap. 10 § 1 st finns bestämmelserna om användning av bilbälte, som innebär att vid färd på väg skall den som färdas i en personbil, en lastbil, en tre- eller fyrhjulig motorcykel med karosseri eller en tre- eller fyrhjulig moped med karosseri sitta på en sittplats som är utrustad med bilbälte om en sådan plats är tillgänglig och skall använda bältet. Den som färdas i en buss på en sådan sittplats som är utrustad med bilbälte skall använda bältet.

Med utgångspunkt från ovanstående bör man nog avstå från att ta med passagerare i en s k en camper.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning