Fempunktsbälte i framåtvänd bilbarnstol

Vi har en 4-årig flicka som åker bakåtvänt i en Britax Two-Way. Då hon nu är för lång, måste vi tyvärr vända stolen. Enligt instruktionsboken kan man använda 5-punktsbältet även vid framåtvänd åkning. Vad är bäst säkerhetsmässigt - att använda stolens internbälte och bilens bälte eller enbart bilens bälte?

NTF rekommenderar att du enbart använder bilens trepunktsbälte för att spänna fast barnet och bilbarnstolen vid framåtvänt åkande.

Om bilbarnstolens fempunktsbälte är kvar ökar belastningen på barnets nacke och huvud vid en eventuell krock och även vid en kraftig inbromsning. Bältet håller tillbaka axlarna och den kraft som uppstår flyttas uppåt mot huvudet.

Men bilens trepunktsbälte blir det ett bättre samspel mellan bältet, stolen och barnet, det blir en mjukare uppbromsning av barnets kropp och kraften fördelas över ett större område, hela överkroppen. Bilbältena har ofta en försträckare som drar åt och sträcker bilbältet vid kritiska situationer och kollisioner, så att bältet mer effektivt kan fånga upp den åkande. Detta saknas helt i barnstolars fempunktsbälten.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning