Cykelsits

Cykelsitsen är ett måste om man vill ta med sig små barn på cykelturen. Man kan börja använda cykelsitsen när barnet kan sitta stadigt, ungefär från nio månaders ålder.

Hur skjutsar jag säkrast mitt barn i en cykelsits?

Att skjutsa utan cykelsits kan vara mycket farligt, och varje år skadas drygt 200 barn för att de skjutsas på cyklar utan cykelsits. Den vanligaste olyckan sker då barnet får foten i kläm i cykelns ekrar. Med dagens moderna cykelsitsar är detta nästan omöjligt, eftersom de ofta är konstruerade på ett sådant sätt att fötterna inte ska kunna komma in i ekrarna.  

Godkännande av cykelsitsar 
Cykelsitsen ska vara märkt EN14344 - vilket är ett bevis på att sitsen uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven. Cykelsitsar finns i två viktklasser – för högst 15 eller 22 kg. Sitsar för 22 kg är att föredra om sele och fotstöd kan ställas in så att de passar även mindre barn.  

Olika modeller 
Det finns tre olika varianter av barnsitsar - de som fästs på sadelstolpen, de som fästs på pakethållaren och de som fästs på ramen eller styret framför den som cyklar. Den förstnämnda är ofta tyngre, i de flesta fall säkrare och ofta lättare att flytta mellan cyklar, då man kan ha ett monterat fäste på flera cyklar. Cykelsitsar som monteras framför den vuxne medför en större olycksrisk. Eftersom denna typ av cykelsits saknar högt ryggstöd är också risken för nackskador större. 

Välj en modell med grenband eller hög sadelknapp mellan barnets ben. Det kan vara bra med en sits som kan lutas bakåt, ifall barnet har lätt att somna på cykeln. En mjuk sittdyna kan också göra cykelturen trevligare för barnet. 

Läs mer om test av cykelsitsar. 

Utrustning på cykeln 
Cykeln bör ha skärm och ekerskydd för att minska risken att barnet får in foten i hjulet. Se också till att denna risk elimineras om barnet sitter på en sits framtill. Om sadeln har fjädrar kan barnet klämma sina fingrar. Byt hellre ut sadeln än att laborera med klämskydd. 

Om du köper begagnat 
Använd inte gamla barnsitsar. Riktigt gamla modeller i tyg och stålrör är ofta farliga.  Köp inte en begagnad sits om du inte vet hur gammal den är. Nya sitsar kan försämras redan efter ett par år. Titta noga efter sprickor eller ljusare partier i plasten.  

Tänk på att: 

  • Sitsen ska ha ett integrerat ekerskydd, så att inte barnet kan få in foten i ekrarna. Använd alltid fotremmar och utrusta gärna cykeln med ekerskydd. 
  • Kontrollera säkerheten. Låset på selen ska vara enkelt för dig att öppna, men för svårt för barnet. Ryggen ska vara hög för att undvika nackskador. 
  • Ta med ditt barn till affären för att prova cykelsitsen. Då kommer ni direkt att kunna se om den passar, om den är bekväm, att ryggstödet är tillräckligt högt, att hjälmen får plats och att fotremmen räcker till. Kontrollera även att barnet inte kan öppna spännet till selen själv. 
  • Fråga om butiken kan hjälpa dig att montera sitsen på cykeln - då minskar risken för att den monteras fel 
  • Lämna aldrig barnet i cykelsitsen när cykeln står still. Barnet kan slå sig illa om cykeln välter. 

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Begagnad cykelsits

Kan NTF rekommendera cykelsits för större barn?

Hur monterar man en cykelsits på en elcykel?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.