Osäker ambulanstransport för barn

Vid två tillfällen har vi åkt ambulans med vårt barn. Vid första tillfället var barnet 4 månader. Den ena ambulanssjukvårdaren fick ha babyskyddet på golvet bak i bilen och hålla i det medan jag fick sitta framme på passagerarsätet. Vid det andra tillfället var barnet 1 år och jag fick sitta på britsen och hålla barnet i famnen. Det kändes inte alls säkert. Varför får det vara på detta viset när det gäller ambulanstransporter av barn?

Jag håller med dig att det är otillfredsställande. Vad jag vet finns det bestämmelser att föraren och passageraren fram ska vara bältade och att båren ska sitta fast. Däremot finns det inga bestämmelser för den sjuke på båren och för medföljande bak. Det finns inte heller vad jag vet några regler för hur barn ska transporteras.

Ansvarig för regelverket är Vägverket. Du kan maila och fråga dem (vagverket@vv.se). Det finns också enligt uppgift några landsting som visat intresse för frågan. Så ta gärna upp den med ditt landsting.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning