Säkraste platsen för bilbarnstolen?

Vilken plats i bilen anses vara den säkraste att placera bilbarnstolen?

Vilken som är den säkraste platsen i bilen kan man inte säga förrän efter eventuell olycka.

Utifrån den tekniska aspekten så borde bakåtvänt i baksätet, på mittplatsen, vara en mycket säker placering. MEN det gäller då att bilbarnstolen ifråga är godkänd för sådan montering.

Montering bakåtvänt i framsätet lutad mot instrumentbrädan ger en fast yta att luta bilbarnstolen mot. En bilbarnstol monterad i framsätet följer bilens krockpuls på ett bättre sätt, genom sin kontakt med instrumentbrädan, än en bilbarnstol monterad i baksätet.
En förutsättning är förstås att eventuell krockkudde är urkopplad!

Föraren har också mera direktkontakt med barnet om det sitter i framsätet. Om du placerar barnet bakåtvänt i baksätet så ser du inte direkt vad som har hänt om barnet t ex skriker till, hostar eller gör något annat som man som föräldrar reagerar på. Har du barnet bredvid dig i framsätet så kan du med en snabb blick konstatera vad som hänt.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning