Ansvar vid uthyrning av bilbarnstol

Om man hyr ut bilbarnstolar, vem är juridiskt ansvarig om det händer barnet något, t ex att stolen inte är riktigt förankrad vid resan och barnet skadas eller avlider. Är det föraren eller den som hyrt ut barnbilstolen?

Ansvaret vilar på föraren enligt 14 kap 3 § Trafikförordningen. Sedan är det en annan sak att föraren eventuellt kan föra en regresstalan mot uthyraren beroende på dennes ställning. I huvudsak handlar det då om en bevisfråga - dels i fråga om vilka anvisningar som getts och dels om hur personen ifråga har gjort när han monterade stolen.

Skulle bilbarnstolen ha hyrts av en myndighet kan den som har lämnat anvisningar för hur stolen skall förankras möjligen kunna bli ansvarig för tjänstefel om anvisningarna varit uppenbart felaktiga.

Om man hyr av en privat näringsidkare måste man i en rättegång kunna visa att anvisningarna varit tekniskt felaktiga, dvs. att om man monterar på angivet sätt så måste det utan tvivel uppstå en felaktig reaktion. Men det förutsätter fortfarande att föraren stämmer den som lämnat anvisningarna och det gäller fortfarande att det är svåra bevisfrågor.

Att det primära ansvaret vilar på föraren kommer man dock inte ifrån. Huvudregeln är ju att föraren skall känna till vad för regler som gäller och att han inte kan frias av att ha frågat någon till råds. Exempel; en fråga till mannen på gatan
- Kan man parkera här?
- Ja, det går bra - här finns gott om plats!
Det fritar inte föraren från ansvar när parkeringsförbud gäller.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning