När är barn trafikmogna

När är ett barn moget att skickas ut i trafiken på egen hand? Jag har hört att vidvinkelseendet inte är fullt utvecklat före 12-års ålder, stämmer det?

Börja med att fundera på hur trafikmiljön ser ut. Går det att ta sig till t ex skolan eller fritidsaktiviteten utan att cykelvägen korsar en vanlig väg kan barnet ta sig fram på egen hand vid ganska unga år. Eller så kanske ni kan cykla tillsammans?

Barn mognar i olika takt. Först i 9-10-års ålder är de dock mogna att på egen hand ta sig fram som gångtrafikanter i komplicerad trafikmiljö och vid cirka 11-12 år klarar de flesta att cykla i en komplicerad trafikmiljö. Detta har inte bara med synen att göra utan också med motorik och samordning av rörelser samt avläsning av olika situationer som kan krävas i trafiken. Framför allt styr leken och fantasin de yngre barnen.

Barn måste också vara i trafiken för att lära sig att hantera den. Ta därför för vana att cykla och gå tillsammans med ditt barn. Träna på cyklandet och resonera om vilken väg som är säkrast, så ökar möjligheterna för att ditt barn är bra rustat när den biologiska mognaden finns.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning