Hur lång är bromssträckan?

Hur lång är bromssträckan med dubbdäck vid 90 km/h och vid 110 km/h vid torr respektive våt vägbana? Hur lång är bromssträckan med och utan dubbdäck vid 90 km/h och vid 110 km/h vid torr respektive våt vägbana?

Typiska värden för bromssträckan på torr asfalt och utan dubb är:
Från 90 km/h ca 40 meter och från 110 km/h ca 60 meter.

På våt asfalt och utan dubb:
Från 90 km/h ca 50 meter och från 110 km/h ca 75 meter.

Ovanstående värden gäller för en retardation på 0,8 g vilket inte en fullastad lastbil klarar av. Vanligt värde för dessa fordon är 0,45g. Detta innebär att du kan lägga till ca 30 meter i 90-fallet och ca 45 meter i 110-fallet även om ingen av dessa hastigheter är laglig för en tung lastbil med släp.

Dubbdäckens och vintedäckens inverkan märker man på is- och snöväglag. Från 90 km/h på is är en typisk bromssträcka med sommardäck ca 150 meter medan ett nytt dubbdäck ger ca 100 meter och ett dubblöst vinterdäck någonting emellan dessa värden. Ska du ha hela stoppsträckan så måste du dessutom lägga till reaktionssträckan som är 25 meter i 90 km/h och 31 meter i 110 km/tim om du reagerar på en sekund vilket är ett vanligt värde.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning