Barn i bil

Baby 0-9 mån - babyskydd

Som nyfödd och fram till ca 6-9 månaders ålder åker barnet i ett babyskydd. Det placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte eller en basplatta som fästs med bilens bälte eller ISO-Fix. Med en basplatta är det lätt att lyfta ur och sätta in babyskyddet. Om krockkudden kopplats ur av auktoriserad verkstad eller bilen är utrustad med så kallad nyckelavstängning är passagerarplats fram en bra plats för babyskyddet eftersom det ger god uppsikt över barnet om du är ensam förälder i bilen. Barnet hålls på plats av det bälte som hör till babyskyddet.

När barnet kan sitta själv utan stöd, eller när babyskyddet är urvuxet, är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet då barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant, eller när viktgränsen är passerad. 

Observera att babybäddar och skyddsnät för barnvagnsinsatser ger ett betydligt sämre skydd än bakåtvänt åkande. De bör därför endast användas om funktionshinder eller andra särskilda behov föreligger. Rådgör i så fall med läkare.

 

Risker för fel?
Babyskyddet är relativt enkelt att montera. Det monteras med bilens bälte, men utan underförankring, eller med en basenhet (som ofta har stödben) som sätts fast med isofix. Basen kan ofta även sättas fast med bilens bälte om det inte finns isofix-fästen i bilen. Det är alltså färre moment vid sådan montering än vid montering av bakåtvänd bilbarnstol. Misstag kan ändå göras, exempelvis avseende bilbältets dragning och skyddets lutning. Barnet bör sitta så upprätt som möjligt, men det kan vara svårt att sätta spädbarn i upprätt ställning. Man kan därför lockas att luta skyddet för mycket. 

Dra alltid åt bältet så mycket det går, det ska sitta nära kroppen.

OBS! Skyddet får aldrig användas på passagerarplats med aktiv krockkudde! Däremot utgör sidokollisionsskydd inte någon fara.

 

Sök bilbarnskydd i Marknadsöversikt för bilbarnskydd.

Läs NTFs frågor och svar om barn i bil