Begagnad bilbarnstol

Kan det vara farligt att köpa en begagnad bilbarnstol? Kan bilbarnstolen vara förstörd efter en krock, även om det inte syns på den?

Ja, det finns risker med att köpa en begagnad bilbarnstol. Ska du köpa en begagnad stol måste du vara säker på att den inte har varit inblandad i någon olycka som påverkat stolens funktioner.

Man säger att en bilbarnstol har en ungefärlig livslängd på 10 år. Utgå ifrån när stolen började användas, så fråga efter kvitto. Kontrollera  stolens internbälte så att det inte är slitet, att låsanordningar, stödben och andra funktioner fungerar som de ska.

Vid köp av en begagnad stol bör man tänka på följande:

  • NTF rekommenderar en bilbarnstol som klarar bakåtvänt åkande länge som möjligt, gärna upp till 25 kg/125 cm.
  • Köp godkänt! Bilbarnstolen ska vara godkänd enligt R44 eller R129.
  • Kontrollera att stolen är hel. Ta av klädseln, titta efter sprickor och märken, fråga om bilbarnstolen har varit med i någon trafikolycka eller annat tillbud. En bilbarnstol som varit med i en olycka ska kasseras.
  • Kontrollera åldern på bilbarnstolen. Den rekommenderade livslängden för en bilbarnstol är 10 år, under förutsättning att den skötts väl och inte varit med i någon olycka. För att du ska kunna använda den så länge som möjligt bör den inte vara äldre än ca 5 år när du köper den.
  • Om det saknas bruksanvisning eller någon monteringsdetalj, kontakta tillverkaren eller återförsäljaren.
  • Köp endast begagnad bilbarnstol av någon du känner och litar på. Är du osäker så köp hellre en ny

Läs mer i den nationella rekommendationen.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning