Begagnad bilbarnstol

Kan det vara farligt att köpa en begagnad bilbarnstol? Kan bilbarnstolen vara förstörd efter en krock, även om det inte syns på den?

Ja, det finns risker med att köpa en begagnad bilbarnstol. Ska du köpa en begagnad stol måste du vara säker på att den inte har varit inblandad i någon olycka. Det kan finnas spänningar i materialet utan att det syns utanpå. Materialet åldras också och får efterhand sämre krockegenskaper.

Man säger att en bilbarnstol har en ungefärlig livslängd på 10 år. För babyskydd är det mellan 5 och 7 år. Du hittar tillverkningsåret på stolens ryggstöd eller under sitsen. Kontrollera också säkerhetsbältet i stolen så att det inte är slitet och att låsanordningen fungerar.

Vid köp av en begagnad stol bör man tänka på förljande:

  • NTF rekommenderar en bilbarnstol som klarar bakåtvänt åkande länge som möjligt, gärna upp till 25 kg.
  • Köp godkänt! Bilbarnstolen ska vara godkänd enligt R44 eller R129.
  • Kontrollera att stolen är hel. Ta av klädseln, titta efter sprickor och märken, fråga om bilbarnstolen har varit med i någon trafikolycka eller annat tillbud. En bilbarnstol som varit med i en olycka ska kasseras.
  • Kontrollera åldern på bilbarnstolen. Den rekommenderade livslängden för en bilbarnstol är 10 år, under förutsättning att den skötts väl och inte varit med i någon olycka. För att du ska kunna använda den så länge som möjligt bör den inte vara äldre än ca 5 år när du köper den.
  • Om det saknas bruksanvisning eller någon monteringsdetalj, kontakta tillverkaren eller återförsäljaren.
  • Köp endast begagnad bilbarnstol av någon du känner och litar på. Är du osäker så köp hellre en ny.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Andra sidor relaterade till din sökning