Extrasäte i sidled i bagageutrymme

Hur säkert är det att placera t ex en 6-åring i en bältesstol på ett extrasäte i bagageutrymmet som är placerat på bilens sidovägg? Det innebär alltså att barnet färdas i sidled. Bältesstolen har ett rejält nackstöd med stora sidoklaffar som fångar upp huvudet vid sidorörelser. Denna typ av säten finns i ex.vis Land Rovers Discovery-modell där två extrasäten finns placerade på sidoväggarna i lastutrymmet.

Rent juridiskt är det inte olagligt att färdas på detta extrasäte i sidled, dock är det säkerhetsmässigt direkt olämpligt och vi avråder ifrån att du placerar din 6-åring där.

Bilbarnskydden är inte testade i sidled och vanliga bilbältena är anpassade för att fånga upp krafterna som uppstår vid en krock om personen färdas framåt- eller bakåtvänt. Absolut säkraste sättet att färdas är bakåtvänt och NTF rekommenderar att barnen gör så upp till 4-5 års ålder eller längre om det är fysiskt möjligt.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning