Vem ska använda mittbältet?

Från vilken ålder/längd kan barn använda 2-punktsbältet på mittplatsen i baksätet?

Om man enbart använder 2-punktsbälte ökar risken för:

  • ansikts- och skallskador när överkroppen slungas framåt i en kollision
  • skador på ryggen nära höftpartiet
  • sk underglidning/submarining (för förklaring se nedan)

Att risken för ansikts- och skallskador ökar beror på att överkroppen kastas fram vid en krock, är man enbart fastspänd i ett höftbälte är risken stor att man skadar sig vid kontakt med framsätet eller delar av mittkonsolen. Risken ökar ju större/längre man är. Utifrån den aspekten bör den som sitter på mittplatsen inte vara fullvuxen.

Med underglidning (eng. submarining) menar man att benen vid en krock dras framåt och drar med sig höften som riskerar att smita under höftbältet. Risken ökar om skelettet i höftpartiet inte är färdigväxt. Därför bör inte små barn använda bara höftbälte. Man kan minska risken för underglidning genom att spänna höftbältet så långt (och hårt) ned som möjligt mot låren.

Ytterligare hjälp får man om en bältesstol/bälteskudde med effektiv bandstyrning över höften används, dvs att kudden är försedd med horn som trycker ned bältet mot låren.

Riktigt små barn bör av många anledningar, framförallt att deras huvud är tungt, överhuvudtaget inte åka framåtvänt, än mindre åka med bara höftbälte.

Mittbältet är bättre än inget bälte alls men ger sämre säkerhet än ett trepunktsbälte. Riktigt bra blir det först om man, för sina barn, alltid använder de bilbarnstolar som finns på marknaden.

När man avgör vem som ska sitta på platsen med tvåpunktsbältet måste man titta på hur familjen ser ut och försöka hitta den minst dåliga lösningen i varje enskilt fall. Av ovanstående resonemang bör du kunna dra slutsatsen att varken de minsta eller de största i familjen bör sitta på mittplats. Den minst dåliga åldern är nog barn mellan 7 och 10 år. De skadas troligtvis minst av placering på mittplats. För att ytterligare minska risken för underglidning bör de dessutom använda en bältesstol eller bälteskudde.

Bältesstolen är att föredra om bilen ifråga saknar nackstöd på mittplatsen. Bältesstolens ryggstöd ger ett visst extra skydd vid påkörning bakifrån. Den bältesstol/bälteskudde som bör användas ska ha ordentlig bandstyrning ned över höften, med effektiva krokar/horn.

Det finns en del bakåtvända bilbarnstolar som får användas med tvåpunktsbälte på mittplatsen. Det ger en utmärkt lösning under den tid något av familjens barn är under 3 år.

I de allra flesta fall bör alltså mittplatsen vara den som man sist tar i bruk.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning