Vem ska använda mittbältet?

Vem ska vi sätta i 2-punktsbältet på mittplatsen i baksätet?

En plats med enbart 2-punktsbälte är aldrig att rekommendera. Men om man måste, är det minst risk för ett barn i ca 7-10 års ålder, eftersom den personen är tillräckligt stor för att åka på en bälteskudde men fortfarande kort. Mittbältet är bättre än inget bälte alls men ger betydligt sämre säkerhet än ett trepunktsbälte. 

Om man enbart använder 2-punktsbälte ökar risken för:

  • ansikts- och skallskador när överkroppen slungas framåt i en kollision
  • skador på ryggen nära höftpartiet
  • sk underglidning/submarining (för förklaring se nedan)

Att risken för ansikts- och skallskador ökar beror på att överkroppen kastas fram vid en krock, är man enbart fastspänd i ett höftbälte är risken stor att man skadar sig vid kontakt med framsätet eller delar av mittkonsolen. Risken ökar ju större/längre man är. Utifrån den aspekten bör den som sitter på mittplatsen inte vara fullvuxen.

Med underglidning (eng. submarining) menar man att benen vid en krock dras framåt och drar med sig höften som riskerar att smita under höftbältet. Man kan minska risken för underglidning genom att spänna höftbältet så långt (och hårt) ned som möjligt mot låren. Barn under 10-12 år ska använda en bälteskudde som styr bältet ner mot låren.

När man avgör vem som ska sitta på platsen med tvåpunktsbältet måste man titta på hur familjen ser ut och försöka hitta den minst dåliga lösningen i varje enskilt fall. Av ovanstående resonemang bör du kunna dra slutsatsen att varken de minsta eller de största i familjen bör sitta på mittplats. Den minst dåliga åldern är nog barn mellan 7 och 10 år på en bälteskudde. De skadas troligtvis minst av placering på mittplats.

I de allra flesta fall bör alltså mittplatsen vara den som man sist tar i bruk.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning