Racercykel på bilvägen?

Om man är ute på ett träningspass med sin racercykel, får man cykla på bilvägen (förutsatt att det inte är förbud) om det finns en cykelbana bredvid?

Sedan 1 augusti 2018 är det tillåtet att cykla på bilvägen, även om det finns en cykelbana. Den grundläggande bestämmelsen är att cyklar och tvåhjuliga mopeder klass II skall vid färd på väg föras på cykelbana om sådan finns. Om särskild försiktighet iakttas får dock cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II använda körbanan även om det finns en cykelbana om den cyklande har fyllt 15 år och den högsta tillåtna hastigheten på körbanan är högst 50 kilometer i timmen och i övrigt när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. Cyklar med fler än två hjul eller med cykelkärra får använda körbanan, även om cykelbana finns, om det är lämpligare med hänsyn till fordonets bredd.

 

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning