Pressmeddelande

127 filmer ska få vuxna att sakta ner

Vad hinner man göra på den tiden man sparar in på att köra för fort? Svaret är: nästan ingenting. I #10sekunder tävlar elever i hela Sverige i trafiksäkerhet genom att spela in filmer för att förmedla just det budskapet. Nu har 13 vinnande klasser runtom i landet korats för sina kreativa sätt att belysa den onödiga fortkörningen.

De senaste veckorna har trafiksäkerhet stått på schemat i svenska skolor. I #10sekunder får elever i årskurs 3–6 i hela landet tävla i att förmedla det viktiga budskapet om hur onödigt det är att köra för fort. Filmerna ska vara högst tio sekunder långa. Det är nämligen den korta tid man sparar när man kör 50km/h i stället för 30km/h på en 200 meter lång sträcka, till exempel utanför en skola.
 
Nytt för i år är att den tidigare västsvenska tävlingen expanderat till hela Sverige. Och landets skolor har tagit emot tävlingen med öppna armar – hela 127 bidrag har kommit in från skolor från Ystad i söder till Vilhelmina i norr.
 
– Det har varit fantastiskt att se alla årets bidrag – vilket engagemang från Sveriges alla hörn! Eleverna har visat på en enastående förmåga att förmedla ett mycket viktigt budskap på påhittiga och uttrycksfulla sätt, säger Emelie Hedberg, nationell projektledare för 10#sekunder.
 

Vill belysa vikten av trafiksäkerhet

NTF har mätt bilars hastighet utanför svenska skolor i över två decennier, och resultaten är desamma år efter år: Varannan bilist kör fortare än tillåtet. Detta trots att hastigheten är direkt avgörande för hur allvarliga skadorna blir vid en olycka. Risken att dö vid påkörning
ökar markant vid hastigheter över 40 km/h.
 
– Eleverna själva är våra bästa ambassadörer när det kommer till att påminna deras omgivning om hur viktigt det är att hålla hastighetsgränsen utanför skolarna. Genom #10sekunder, och dessa kreativa filmer, vill vi hålla i gång samtalet om hur viktigt det är att hålla hastighetsbegränsningarna, säger Emelie Hedberg.
 

13 klasser tog hem vinsten

Nu har 13 vinnare utsetts vars filmer utmärkt sig lite extra genom kreativitet, påhittighet och humor. De vinnande klasserna får tillbringa en dag på någon av Upzones och Boda Borgs äventyrsanläggningar runtom i landet, eller i Göteborg på Liseberg eller Universeum. 
 
13 vinnande klass har korats för sina filmer, och dessa är: 
 
 • Siljansnäs skola, klass 5, Leksand – Kaffe
 • Kungshamns skola, klass 6D, Kungshamn – Snabb kaffe
 • Vemdalens skola, klass 4, Vemdalen – Snarkningar
 • Tomaslundsskolan, klass 6, Vetlanda – Äntligen favoritfilm-dags! #10sekunder
 • Timmersdala skola, klass 5, Skövde – Dags för match!
 • Valla skola, klass 5A, Katrineholm – Bio
 • Lillängsskolan, klass 4, Hammarö Karlstad – Äta på 10 sekunder
 • Näsåkers skola, klass 6, Sollefteå – Hissen 
 • Casa Montessori, klass 4–5 Omega, Partille – Aj, aj! - 10 sek hos tandläkaren!
 • Bodaskolan, klass 5A, Borås – Årsmöte 10 sekunder
 • Nyhemsskolan Varbergs kristna skola, klass 6, Varberg – Fotbollsmatchen 
 • Marstrand Skola, klass 5, Marstrand – Avgörande straff
 • Tegelhagens skola, klass 5A, Sollentuna – Sen till mötet 
 
Alla årets bidrag finns att se på www.10sekunder.se.
 

Om tävlingen

#10sekunder syftar till att uppmärksamma vikten av att hålla hastighetsbegränsningarna. Bakom tävlingen står NTF, Nationella trafiksäkerhetsförbundet, en självständig och idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en säker trafik. Juryn som utser årets vinnare i #10sekunder består av representanter från de tio NTF-förbunden. 
127 filmer ska få vuxna att sakta ner

2023-05-26