Nyhetsbrev

Generalsekreteraren har ordet...

Vintern är på plats i hela landet och på vissa håll innebär det lite större utmaningar i trafiken. Här i Stockholm kommer den alltid med lite kaos i trafiken. Lite för höga hastigheter och för korta avstånd i förhållande till väglaget är en vanligt förekommande orsak. Och det är dagar som dessa som man hoppas lite extra att alla i bilen använder bältet men tyvärr är det fortfarande inte så.

NTF:s årliga mätningar visar att bilbältesanvändningen är generellt hög men också att variationerna i landet är stora. I de delar där poliskontrollerna troligtvis är väldigt få, om ens några, är också bältesanvändningen lägre. Kvinnor är lite bättre på att använda bälte, där ökar till och med bältesanvändningen. Men användningen bland männen ökar inte vilket är oroväckande. Då nästan 4 av 10 av omkomna i trafikolyckor 2017 inte använde bälte och många av dem troligtvis körde i bilar med bältespåminnare så är det uppenbart att vi behöver göra ytterligare insatser för att öka bältesanvändningen. Det lyftes också upp i Transportplanen där regeringen pekar på behovet av informations- och kunskapshöjande insatser för att öka användningen av skydds- och säkerhetsanordningar. Här vill och kan NTF bidra.

Allt fler väljer att cykla även på vintern och för det ska kunna göras på ett säkert sätt är vinterunderhållet avgörande. Därför är det väldigt roligt att NTF även 2019 genomför inventeringen av vissa kommuners vinter- och barmarksunderhåll samt även kartläggning av utformningen av fasta hinder, som också allt för ofta innebär en säkerhetsfara för cyklister då de allt för ofta placeras olämpligt.

Att följa regelverket och dess förändringar inom trafikområdet kan ibland upplevas som knepigt och tidigare gav NTF därför ut trafikförordningen i bokform, detta görs numera genom Norstedts förlag som vi även samarbetar med. Nu finns den senaste upplagan ute. I nyhetsbrevet går det att läsa mer om vad som är nytt i just året upplaga.

Avslutningsvis vill jag påminna om att vi nu närmar oss några av årets trafikfarligaste helger. Jul-  nyår- och trettonhelgen är stora reshelger som inte sällan innebär både stress och kanske ett ökat intag av alkohol. Många olyckor kan förhindras genom goda förberedelser och en genomtänkt resa. Vi har därför tagit fram en checklista som stöd för en trafiksäkrare resa till nära och kära. Så oavsett var och hur du firar helgen, ta det lugnt i trafiken.

Om jag inte haft tillfälle personligen så vill jag härmed tackar alla som vi samarbetat med under året och hoppas på ett gott samarbete även i framtiden.

God Jul och Gott nytt År
Marie Nordén