Nyhetsbrev

Generalsekreteraren har ordet...

Så är hösten här till slut. När man trodde att pandemin skulle lugnat ner sig så verkar det som om vi även resten av året får lov att förhålla oss till det nya normala. Att undvika kollektivtrafiken och arbeta hemma i möjligaste mån. Och framför allt hålla avstånd till varandra.

Det är osäkert om det blev någon Coronaeffekt på trafiksäkerheten. Men det är glädjande att vi verkar nå delmålet med inte fler är 220 dödade i trafiken år 2020 med råge. Hur skadeläget ser ut återstår att se. Trafikarbetet minskade och allt fler väljer att cykla för att inte belasta kollektivtrafiken eller utsättas för eventuell smitta i kollektivtrafiken vilket är mycket positivt. Förhoppningsvis håller det i sig även under vintern och efter att pandemin är ett minne blott.

Därför är resultaten från vår senaste cykelhjälmsmätning så glädjande då de visar på en tydlig uppgång i cykelhjälmsanvändningen.

Lika glädjande var regeringens besked om satsningar för ökad och säker cykling i höstens budgetproposition. Förstärkning av stadsmiljöavtalet med särskilt fokus på cykel ska förhoppningsvis ge bättre och säkrare cykelvägar. Särskilt positivt är också att regeringen vill främja samverkan med civilsamhället för ökad och säker cykling. Vilket är särskilt viktigt om man vill få fler att cykla och cykla säkert.

Ett av NTF:s viktigaste projekt just nu är #Min skolväg, en tävling vi genomfört under några år nu som innebär att barn och föräldrar med hjälp av vårt verktyg kartlägger barnets skolväg. Målet är att inspirera och utbilda om barns väg till skolan. Vi vill att projektet ska leda till ökad medvetenhet kring riskerna i barns skolväg. I sin tur hoppas vi att detta ska leda till en aktiv diskussion hemma och i skolan om hur dessa risker kan förebyggas och trafiksäkerheten kan ökas. Alla barn har rätt till en säker skolväg som gör det möjligt att ta sig till skolan på egna ben.

Som trafikanter är vi alla olika och fordonen vi använder oss av för att ta oss fram blir allt fler men NTF:s roll är som alltid att bidra till att Nollvisionen inkluderar alla. Därför känns det väldigt roligt och angeläget att vi genom finansiering från Allmänna Arvsfonden fått möjligheten att arbeta med säkerheten för Elrullstolar och Elskotrar eftersom skadorna bland dessas användare ökar. Det handlar om allt från bättre anpassad trafikmiljö till ett säkrare beteende. Vi har bland annat tagit fram konsumentinformation om vad man ska tänka på när man kör elrullstol i trafiken. Mer om detta och mycket annat finns att läsa i detta nyhetsbrev.

Marie Nordén, Generalsekreterare NTF