Nyhetsbrev

Generalsekreteraren har ordet...

Idag ägde Trafikverkets årliga resultatkonferens rum och utan att veta den exakta siffran i skrivande stund så kan jag med ganska hög säkerhet säga att delmålet för 2020 med inte fler än 220 dödade i trafiken uppnåddes. Vilket är mycket positivt men ger mer en känsla av att vi är på rätt väg än att vi skulle glädjas över framgången. Det handlar mer om att ta nya tag och fokusera på vad vi alla som vill bidra till Nollvisionen kan göra mer av och bättre. Och vi är övertygad om att vi är många trafikanter som vill bidra till att färre dödas och skadas allvarligt i trafiken. Vi behöver framförallt bli fler som håller hastighetsgränsen, men även fler som visar hänsyn i trafiken och fler som använder cykelhjälm och vi behöver prata om det och visa det för vår omgivning. Jag hoppas att vår kampanj ”Hur kan du bidra” ska bidra till just det. Så besök gärna vår kampanjsida (dittbidrag.ntf.se) och visa hur du vill bidra till ökad trafiksäkerhet.

En kommun som bidrar särskilt till ökad trafiksäkerhet med ett barnperspektiv är Haninge kommun som är årets mottagare av NTF:s GuldTriangel. Den delades ut på NTF:s kongress av infrastrukturminister Tomas Eneroth. GuldTriangeln är NTF:s sätt att lyfta fram goda exempel på kommuners trafiksäkerhetsarbete. Därför är det extra roligt att priset nu går till Haninge kommun. Deras arbete för att göra barnens skolvägar både tryggare och säkrare är ett synnerligen bra exempel på hur man som kommun måste jobba övergripande både med fysiska förändringar i trafikmiljön och beteendepåverkan mot flera målgrupper.

NTF har även delat ut pris till årets vinnare i tävlingen #Minskolväg. Som ett stöd till föräldrar, skolor och kommuner att bedöma hur trafiksäkra barnens skolvägar är, erbjuder NTF verktyget #minskolväg. Tävlingen pågick under hösten och syftet med tävlingen är att få i gång samtal om barnens skolväg mellan barn och vuxna både hemma och i skolan. Det är första gången vi har en vinnare som går i förskoleklass. #minskolväg ställer inga andra krav på deltagaren än att det finns en klass att dela ut priset till. När vi får en vinnare som är så här ung förutsätter vi att skola eller föräldrar varit delaktiga i kartläggningen. Det är precis det vi vill då syftet är att få barn, skola och föräldrar att tillsammans intressera sig för skolvägens säkerhet. Så på många sätt är det extra roligt att i år kunna gratulera Selma och förskoleklass B i Glanshammars skola i Örebro till vinsten.

NTF:s kongress som numera sker vartannat år genomfördes i veckan och inleddes med anförande från infrastrukturminister Tomas Eneroth. Flera olika frågor diskuterades, alla med syfte att stärka NTF som organisation och NTF:s förutsättningar att fortsätta vara en stark och relevant part i trafiksäkerhetsarbetet. Personskadeförbundet RTP:s motion om att NTF bör bidra till minskad mobilanvändning vid bilkörning bifölls och vi hoppas nu hitta medel för en informationsinsats för att både upplysa vad lagen säger, påvisa riskerna och minska acceptansen med handhållen mobilanvändning vid körning.

På kongressen valdes en ny styrelse och ny ordförande. Efter åtta intensiva år som ordförande efterträds nu Monica Green av Benny Örnerfors, tidigare styrelseledamot i NTF och f.d. vd för Bilprovningen. Tack Monica för det fina samarbetet och din viktiga insats för NTF och för trafiksäkerhetsarbetet! Och välkommen tillbaka Benny!

Marie Nordén, Generalsekreterare NTF