Nyhetsbrev

Generalsekreteraren har ordet...

Här kommer årets sista nyhetsbrev från NTF. Och det är ju nu vi alla börjar summera året som gått och vi kan konstatera att trafiksäkerhetsmässigt var 2019 ett bättre år än 2018. Fortfarande dör och skadas många i trafiken men det går i alla fall åt rätt håll 2019.

Vi har en av våra största helger, även i trafiken, framför oss och jag hoppas att alla tar det lugnt och tänker på att det är bättre att komma fram lite sent än inte alls. Att vi tänker på att en olycka händer så lätt när vi är många ute på vägarna. Våra tips inför jultrafiken hoppas jag ska kunna bidra till ett lite lugnare tempo. Bältet är en av de viktigaste livräddarna om olyckan är framme. Vår årliga bältesmätning visar på en liten ökning men fortfarande varierar det i landet och vi kan se att sannolikheten att bli kontrollerad av polis är starkt kopplad till andelen som väljer att inte använda bälte, dvs lands- och glesbygd har en lägre användandegrad. Mer om detta hittar du i vår rapport. 2019:5 Användning av bälte

Våra hastighetsmätningar i tätort visar att utformningen av trafikmiljön spelar roll för hastighetsefterlevnaden, på vilket sätt kan ni läsa om i VTI rapporten. VTI notat 14 - 2019 Det är viktig kunskap som vi hoppas ska bidra till ökade satsningar på utformning av trafikmiljö som främjar bättre hastighetsefterlevnad. Viktiga insatser för de oskyddade trafikanternas säkerhet. Särskilt aktuellt i dessa tider då november är den månad då flest gående och cyklister skadas i trafiken.

Här ser vi att kommunerna har en central roll och därför känns det extra angeläget att redan nu bjuda in till nästa Nollvisionskonferens som vi arrangerar i maj 2020, där fokus kommer ligga på olika aktörers roll och möjlighet att påverka vägen framåt för Nollvisionen. Konferensen riktar sig i första hand till ideella aktörer, myndigheter och kommuner och jag hoppas att vi är många som möts den 13 maj på Piperska Muren i Stockholm. Sätt gärna en liten notering i kalendern redan nu! I början på nästa år börjar vi ta upp anmälningar.

Vill du hålla dig uppdaterad om det senaste inom trafiksäkerhetsområdet så finns det en del matnyttigt från Susanne Wallhagen. Jobbar du med asylsökande så tar vi fram ytterligare material inom trafiksäkerhetsområdet. Även detta länkar vi till i nyhetsbrevet.

Efter en ovanligt mörk och trist november så är det underbart med alla upplysta gator från julbelysning och julskyltning. Och det är nog väldigt få av oss som inte passar på och pynta hemmet med både adventsstjärnor och ljusstakar. Önskar att vi kunde pynta oss själva lite extra också. I större delen av landet har vi ingen snö så vi syns väldigt dåligt, även där det finns belysning. Så ni bakom ratten, ta det extra lugnt och vi till fots och på cykel, nu sätter vi på oss lite extra reflexer så hjälps vi åt i vintertrafiken.

Önskar er alla en riktigt god och trafiksäker jul och härligt 2020!
Marie Nordén, Generalsekreterare NTF