Nyhetsbrev

Nytt och på gång för trafiksäkerheten

>>

I detta nyhetsbrev, det första för mig i rollen som trafiksäkerhetsansvarig på NTF, väljer jag att fokusera på cyklister och deras säkerhet. En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling  lämnades av regeringskansliet i slutet av april. I strategin, som vill bidra till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet, lyfts den positiva påverkan som en ökad cykling ger inom flera områden, exempelvis

1. mindre buller, luft- och klimatpåverkan
2. bättre folkhälsa
3. bättre framkomlighet och ökad tillgänglighet


En utmaning för att ökad cykling ska bidra till hög livskvalitet och en hållbar samhällsutveckling är att höja säkerhetsnivån för cyklister. Cyklister är den grupp som idag utgör störst andel av allvarligt skadade trafikanter. Under 2016 var antalet allvarligt skadade cyklister runt 2 100 och antalet dödade var 22. I genomsnitt har 24 cyklister omkommit per år under 2007-2016.

 
Analys av dödade cyklister mellan 2005-2015
En djupare analys har gjorts vid VTI av de cyklister som omkommit under tidsperioden 2005 - 2015 och som finns registrerade i Strada och i Trafikverkets djupstudiedatabas. Notatet är på engelska med en svensk sammanfattning och bär titeln Fatally injured cyclists in Sweden 2005-2015 - Analysis of accident circumstances, injuries and suggestions for safety improvements.  Fatally injured cyclists in Sweden 2005–2015 

Sammanlagt 271 omkomna cyklister identifierades och analyserades. Majoriteten av olyckorna inträffade under april till oktober och två tredjedelar av de omkomna var män. Den största gruppen cyklister omkom i kollision med motorfordon i korsning i tätbebyggt område, därefter på länk i ej tätbebyggt område. Huvud- och nackskador var vanligare i kollisionsolyckor med bil, jämfört med tungt fordon eller i singelolyckor. I olyckor med tungt fordon var skador på överkroppen (torso) vanligare. Hjälmanvändningen bland de dödade cyklisterna var 17 procent. De cyklister som burit hjälm omkom i kollision med bil eller som singelolycka i ej tätbebyggt område eller i kollision med tungt fordon i tätbebyggt område. Förekomst av alkohol var dubbelt så stor bland manliga dödsfall än kvinnliga. Hälften av de manliga dödsfallen som inträffat under kvälls-/nattetid var påverkade av alkohol jämfört med 10 procent under dagtid. Bland bidragande olycksfaktorer, oavsett olyckstyp, var alkohol och mörker de vanligaste. I hälften av motorfordonsolyckor vid korsningar var tveksamhet gällande väjningsplikt den mest förekommande bidragande olycksfaktorn. För singelolyckor var hög hastighet och oväntat stopp vanliga faktorer, men även inverkan av underlaget inrapporterades i enstaka fall . Baserat på resultaten i studien anges att förbättringar för ökad säkerhet handlar om synlighet både natt och dag, samspel mellan trafikanter, infrastruktur, fordonsförbättringar och användning av cykelhjälm.

 

 

Susanne Gustafsson, trafiksäkerhetsansvarig NTF

Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2016
Även i Trafikverkets Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen diskuteras hur vi ska öka säkerheten för cyklister och det handlar om att kommunerna måste ha ett bra underhåll av gång- och cykelvägar, hastighetssäkrade gång-, cykel- och mopedpassager samt att hjälmanvändningen måste öka betydligt snabbare. År 2016 var cykelhjälmsanvändningen 36 procent, så för att nå målet om 70 procent år 2020 behövs en årlig ökning på närmare 8 procent. Bland vuxna använder 31 procent hjälm vid resor till och från arbetet och 29 procent på allmänna cykelstråk. Bland barn upp till 10 år i bostadsområden är hjälmanvändningen 82 procent och bland barn 6 - 15 år som cyklar till och från skolan använder 53 procent hjälm. Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2016  

I den nationella cykelstrategin för ökad och säker cykling väjer regeringen ut fem insatsområden för det fortsatta arbetet.

1. Lyft cykeltrafikens roll i samhällsplaneringen
2. Öka fokus på grupper av cyklister
3. Främja en mer funktionell och användarvänlig infrastruktur
4. Främja en säker cykeltrafik
5. Forskning och innovationer

 

 

Mer om Regeringens cykelstrategi...
Det som är betydelsefullt för NTF är att jobba för att öka barns och ungas cyklande, och hur detta kan göras på ett säkert sätt (insatsområde 2). Vi vill att barn, i enlighet med det transportpolitiska funktionsmålet, ska ha möjlighet att själva på ett säkert sätt använda transportsystemet och finnas i olika trafikmiljöer. Här kan trafikundervisning i skolan vara en metod för att förankra ett ökat och säkert cyklande. Information och utbildning till föräldrarna spelar också en stor roll för att barnen ska cykla säkert, och antagligen behöver även åtgärder göras i den fysiska miljön. Även gruppen asylsökande, nyanlända och andra utrikesfödda behöver insatser för att cykla och att göra det på ett säkert sätt. Det handlar både om att lära sig cykla, och att få ökade kunskaper i trafikregler och beteenden, däribland säkerhet, i olika trafiksituationer.


Regeringen önskar satsningar på konsumentupplysning om cyklar och skydd och allmän information om cyklingens hälsoeffekter. Viktiga budskap i detta arbete är ”att cykling är bra för hälsan och att fler bör använda cykelhjälm”. Behovet av en ökad cykelhjälmsanvändning lyfts även under insatsområde 4, och där regeringen tror att en sådan förändring är möjlig att åstadkomma utan tvingande lagstiftning. NTF är tveksamma till om detta är möjligt, när hänsyn tas till hur utvecklingen, som presenterats i målstyrningsarbetet, ser ut. Oavsett lagstiftning, krävs ett ökat fokus på information och utbildning, kanske en kampanj för att öka insikten om att cykelhjälm behövs för att minska allvarliga skallskador vid en eventuell olycka. Andra behov av skydd behövs för arm och axel, samt ben och höfter som är de vanligast allvarliga skadorna inom cykling.


Regeringen har med anledning av cykelstrategin initierat flera uppdrag, bland annat hos VTI och Trafikanalys. Trafikverket har fått 9 miljoner som under 2017 ska fördelas till ideella organisationer för informations- och utbildningsinsatser som främjar ökad och säker cykling. Prioriterade målgrupper är barn och unga, samt nyanlända och andra grupper av utrikes födda. Regeringens cykelstrategi

 

Kommunal cykelkonferens i Jönköping
I början av maj hölls SKL:s och Trafikverkets cykelkonferens i Jönköping. Konferensen är den nationella mötesplatsen för cykelfrågor och infrastrukturminister Anna Johansson var där och presenterade den nya cykelstrategin, som ska ses som en plattform och avstamp för det fortsatta gemensamma arbetet. Arbetet är beroende av alla aktörers vilja och förmåga att bidra. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon samt representanter från SKL och en kommun presenterade hur man vill föra arbetet vidare. Det framkom bland annat att cykling måste betraktas som ett eget transportsätt och att hela resan måste fungera. När det gäller cyklisters säkerhet lyftes att drift- och underhåll måste fungera året runt och att gång-, cykel- och mopedtrafik bör separeras samt att korsningspunkter är viktiga att göra säkra. SKL:s och Trafikverkets cykelkonferens i Jönköping

En promemoria med flera överväganden om regeländringar inom cykelområdet är för närvarande ute på remiss. NTF kommer att svara på remissen under augusti. Några av ändringsförslagen, som föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 är:
– Om särskild försiktighet iakttas får cyklande som fyllt 15 år använda körbanan även om det finns en cykelbana under förutsättning att den högsta tillåtna hastigheten på körbanan inte är högre än 50 kilometer i timmen.
– En väg eller vägsträcka kan bestämmas vara en cykelgata. Cykelgatan märks ut med ett särskilt vägmärke och den högsta tillåtna hastigheten är 30 kilometer i timmen. Motordrivna fordon ska anpassa hastigheten till cykeltrafiken och fordon som kör in på en cykelgata har väjningsplikt mot fordon som färdas där. Parkering får bara ske på särskilt anordnade parkeringsplatser.
– Gående på en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt använda vänster sida i färdriktningen.

 

 

VTI-Rapporter på gång innan sommaren...
Vid VTI pågår nu arbetet med att slutföra det treåriga Forskningsprogrammet för hjulburna oskyddade trafikanter som finansieras av Länsförsäkringsbolagens forskningsfond. De ingående projekten fokuserar framför allt på cyklister. Flera rapporter är på gång innan sommaren, bland annat om krocktester av cyklar, synen på nykterhet i samband med cykling och cyklisters hastigheter. Från krocktesterna av cyklar finns det en informativ film som visar på två olika scenarier vid en singelolycka. Håll utkik på VTI:s webbplats (www.vti.se) efter fler rapporter.

 

 

Säker cykel och moped 2.0
För övrigt pågår framtagandet av en Gemensam inriktning för säker cykel och moped 2.0. Detta arbete leds av Trafikverket med deltagare från kommuner, myndigheter, organisationer och andra aktörer. Jag deltar som NTF:s representant och arbetet ska vara klart i slutet av 2017. Inriktningens syfte är att systematisera och, där det är möjligt, samordna säkerhetsarbetet och därmed öka säkerheten för både cyklister och mopedister. Den ska vara ett hjälpmedel i verksamhetsplaneringen för statliga myndigheter, kommuner, organisationer och andra aktörer inom området. I inriktningen kommer nuvarande kunskapsläge beskrivas, prioriterade insatsområden utpekas, kunskapsbrister identifieras, aktörers ambitioner att bidra beskrivas, samt att det ska klargöras hur uppföljning ska ske.

Trafikverket har också initierat en australiensisk studie där forskare tittar på effekter av cykelhjälmsanvändning utifrån vilken effekt lagstiftning har på antalet som cyklar och antalet skador, riskkompensation, samt cyklandet vid krav på hjälm. Resultat från studien kommer under slutet av året, och det ser vi med stort intresse fram mot.

 

Vänliga hälsningar
Susanne Gustafsson