Nyhetsbrev

Generalsekreteraren har ordet...

Tänk att denna vecka är Sverige centrum för världens trafiksäkerhetsarbete. Den 19 – 20 februari arrangeras nämligen världens 3:e globala trafiksäkerhetskonferens på ministernivå i Stockholm.

Trafiksäkerhet är nu en del i FNs globala hållbarhetsmål och för oss inom trafiksäkerhetsområdet så är det en självklarhet att det inte är möjligt att uppnå ett hållbart samhälle utan hög grad av trafiksäkerhet. Det är därför NTF arbetar aktivt för säker cykling och säkra skolvägar och det är därför NTF försöker bidra till lägre hastigheter och fler säkra GCM-passager. Vi vet att detta arbete kommer bidra till färre skadade och dödade i trafiken, ett mer aktivt resande och på så sätt ett mer hållbart samhälle.

Trafiksäkerheten i Sverige ökade 2019 med 223 dödade i trafiken men det är ingenting att vara nöjd över, det är 223 för många. Men i ett internationellt perspektiv så kan vi absolut vara stolta. I världen dör 3 700 personer i trafiken varje dag. Årligen dör 1.35 miljoner i trafiken. Detta uppmärksammar vi tillsammans med NGO:s från hela världen genom en installation och event på Centralstationen i Stockholm. Vårt medskick till alla beslutsfattare på ministerkonferensen är att vi måste göra mer. Varje förlorat liv är en tragedi som hade kunnat förhindrats. Nu går vi in i nästa årtionde av handling för ökad trafiksäkerhet och vi måste göra så mycket bättre. Förhoppningen är naturligtvis att överenskommelserna länderna gör på konferensen ska leda till mer handling och på så sätt rädda fler liv.

En tjej som förstått vad som räddar liv, lägre hastigheter, är Therese Danielsson på Slättensskolan i Jönköping som vann tävlingen Min skolväg. Hon har kartlagt sin skolväg och hennes förslag för ökad trafiksäkerhet var ”Man borde sätta upp en permanent ”digital” hastighetsskylt utanför skolan. Det är så många som kör för fort utanför min skola att det vore bra med fler poliskontroller”. Och vi kan bara hålla med Therese som nu vann 10 000 kr till sin klass. Det är fjärde året vi anordnar tävlingen som känns väldigt angelägen då barns möjlighet att kunna ta sig till skolan säkert och på egen hand är en viktig del i att öka barns rörlighet och hälsa. #min skolväg är inte bara en tävling det är också ett verktyg som vi hoppas ska påverka fler kommuner att prioritera barns skolvägar genom ökad kunskap om var utmaningarna finns och vad som behöver åtgärdas för att barnen ska kunna ta sig säkert till skolan.

Vår Nollvisionskonferens den 13 maj har som fokus ”Hur påverkar vi vägen framåt”. Trafikverket berättar hur de tar sig an uppdraget att med informations - och kunskapshöjande åtgärder påverka beteenden och säkra val. Förra årets Guldtriangelvinnare, Katrineholms kommun, berättar om sitt arbete för en mer tillgänglig stadskärna utifrån en politiker och en stadsplanerares perspektiv. Stockholms stad delar med sig av sina insatser för oskyddade trafikanter. Företrädare från Trafikverket gör en internationell och nationell spaning utifrån besluten på ministerkonferensen, de nya delmålen och framtida utmaningar. Och SCA berättar varför och hur de valde att samarbeta med NTF för säkrare förare. Jag hoppas att många ska tycka att programmet känns spännande och tveka inte att anmäla er här > Anmälan

I vårt nyhetsbrev kan du också hitta mer information om våra kommande TIA-seminarium. Vi har tagit fram både filmer och material att använda i kontakter med asylsökande och hoppas att det vi tagit fram blir användbart i de tidiga insatserna till asylsökande. Materialet funkar även för dem som varit här ett tag men skulle behöva kunna mer om våra trafikregler. Jag är övertygad om att förståelsen och kunskapen om våra trafikregler är en av nycklarna in i det svenska samhället.

Som vanligt finns det även en hel del matnyttigt om det senaste inom trafiksäkerhetsområdet från vår trafiksäkerhetsansvariga Susanne Wallhagen.

Hoppas vi ses på nollvisionskonferens den 13 maj! !
Marie Nordén, Generalsekreterare NTF