Idag var trottoarerna i mitt kvarter sopade. Känns som ett säkert och välkommet vårtecken. Även om jag är medveten om att våren har kommit olika långt i vårt avlånga land så känns det angeläget att höja medvetenheten hos bilister att nu kommer snart både motorcyklister, mopedister och fler cyklister ut på våra gator. Det innebär att vi blir fler som ska samsas om utrymmet.
Vi vet att just en bra infrastruktur, underlag och underhåll av cykelvägar är en viktig faktor för säker cykling och där händer det mycket i många kommuner, inte minst nu med att få bort gruset på många av cykelvägarna. Men det kan inte hjälpas att om olyckan är framme så är cykelhjälmen ett viktigt skydd av det viktigaste vi har.
Därför känns det viktigt att lyfta frågan om cykelhjälm inför våren. NTF genomförde en enkätundersökning i 10 städer, totalt intervjuades 3500 cyklister. Det visade sig att cykelhjälmsanvändningen är klart högre i trafikintensiv miljö. Otrygghet och upplevd risk är en stark motivator för användning av hjälm, ändå anser mer än var femte cyklist att cykelhjälmslag är det enda som skulle kunna öka användningen. Vi skulle behöva dubblera antalet cyklister som använder cykelhjälm på fyra år om vi ska nå det etappmålet som regeringen slagit fast för trafiksäkerheten inför 2020 om högst 220 omkomna. Om det inte införs en obligatorisk cykelhjälmslag för alla kommer det krävas betydande påverkansinsatser inom detta område för att det ska vara möjligt. Läs mer om vår undersökning i pressmeddelandet och rapporten som ni kan hitta på vår webbsida.
Som en del i vårt arbete med utvecklad konsumentupplysning har vi tagit fram ett material om trafiksäkerhet för tonårsföräldrar. Vi hoppas att det kan vara ett bra stöd när man ska prata trafiksäkerhet med sin tonåring som troligtvis ser sig själv som osårbar men ofta hör till högriskgruppen i trafiken. Materialet finns på sju språk och kan laddas ner eller beställas. Med vår nya webbsida har vi möjlighet att på ett mer modernt och tillgängligt sätt sprida information och synliggöra våra kompetenser och det känns verkligen roligt att presentera NTF och vårt arbete i denna nya form och jag hoppas att även ni är nöjda med sidan. Vi ber om ursäkt om ni stöter på någon bugg el barnsjukdom. Meddela gärna oss om det är något som inte fungerar.
På webbsidan kan man nu även se vilka projekt vi arbetar med och hitta rapporter från flera tidigare projekt. Det senaste projektet som vi står i startgroparna med är Äldre i trafiken. Det innebär att vi kommer att ta fram handledarmaterial för studiecirklar, utbilda pensionärsorganisationernas trafikombud på regional nivå och uppdatera Äldres trafikkalender. Vi hoppas med projektet öka kunskapen om trafik och trafiksäkerhet för äldre trafikanter och därmed minska risken för äldre att dödas och skadas allvarligt i trafiken utan att minska deras mobilitet.
Den 25 april är det dags för NTF:s kongress som i år äger rum i Stockholm på Piperska Muren. Då samlas ombud från hela landet för att diskutera trafiksäkerhet. Det är ännu inte försent att anmäla ombud till kongressen men gör det gärna under nästa vecka.
Traditionen är att NTF på kongressen delar ut det prestigefulla priset Guldtriangeln. Detta gör vi för att lyfta fram olika trafiksäkerhetsprojekt eller initiativ som är värda att uppmärksammas. Så alla kommuner som arbetat aktivt med trafiksäkerhet är välkomna att anmäla bidrag senast den 28 mars.
Avslutningsvis vill jag passa på att presentera vår nya trafiksäkerhetsansvarig, Susanne Gustafsson som börjar hos oss den 1 april. Hon kommer närmast från VTI där hon har varit verksam sedan 2001, förutom några år på NTF. Med hennes långa och breda erfarenhet av trafiksäkerhetsarbete både inom forsknings- och utbildningsområdet är hon en välkommen förstärkning av NTF:s kompetens. Vi ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med Susanne!
Med vänliga hälsningar
Marie Nordén